Nordmenn er i verdenstoppen på kaffedrikking. Syv av ti drikker kaffe hver eneste dag, og mange elsker også å drikke den på kafé.

Det er likevel ikke nok til å holde liv i kafeene på Sæter.

Denne uken ble det klart at Espresso House er det første offeret i den lokale kaffekrigen. Kafeen stenger dørene ved utgangen av januar. Årsaken skal være overetablering i området.

Nedleggelsen kommer ikke som noen overraskelse. Det er mange som har lurt på hvordan kafeene klarer å gå i pluss når konseptene er så like og ligger så tett som de gjør på Sæter. Rundt det samme lille torget har både Espresso House, WB Samson og Kaffebrenneriet kjempet om de samme kaffedrikkerne i flere år. I tillegg har du Joe & The Juice og Hos Victoria nede i Nordstrandveien. Hvem som måtte gi seg først, har imidlertid ikke vært klart før nå.

På Lambertseter senter skjer det samme. I midten av februar stenger dørene til Bakerens Kone for godt. Også den ligger vis-à-vis Kaffebrenneriet. Nordstrands Blad intervjuet daglig leder Tone Haukås før jul. Da sa hun at de har merket økt konkurranse. Omsetningen i bakeriutsalget ble for lav i forhold til utgiftene, så det gikk ikke lenger. Beskjeden har vært trist for de mange stamkundene i kafeen.

Vi trenger et levende lokalt næringsliv i Bydel Nordstrand – inkludert gode møteplasser, kafeer og restauranter. Men vi trenger ikke helt like konsepter side om side. Disse to nedleggelsene viser at det er behov for en større variasjon i tilbudene. Gi oss en indisk restaurant, en bar, eller et sted som serverer meksikansk eller thailandsk mat for eksempel. Et variert tilbud er et ansvar gårdeierne må ta, og som de må samarbeid om – til det beste for innbyggerne.

Men det er en fare for at lærdommen fra kaffekrigen ikke sitter helt enda. Vi risikerer nemlig en ny runde med vinnere og tapere idet sushikrigen nå ser ut til å bli den nye kaffekrigen.

I lokalene etter Bakerens Kone kommer det en sushirestaurant. I tillegg skal det åpnes et sushisted på Munkelia. Det til tross for at det finnes en sushirestaurant på Lambertseter fra før. På Sæter forteller flere kilder at det jobbes med å få inn en sushirestaurant etter Espresso House, men dette er ikke bekreftet. Her finnes det som kjent to etablerte restauranter fra før som selger det samme. I tillegg kan vi spise sushi på både Holtet, Brattlikollen og ved Nordstrand Arena, samt på Bryn – for å nevne noen.

Jeg er veldig glad i sushi. Det er noe av det beste jeg vet. Men jeg trenger ikke sushi hver gang jeg skal spise i nærmiljøet. Skal man klare å opprettholde et rikt lokalmiljø, må konkurranse byttes ut med variasjon og matglede.