1826 tenåringer har søkt sommerjobb i Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand gjennom tiltaket som kommunen har satt i gang. Det er nesten dobbelt så mange som i fjor. Årsaken er pandemi, få sommerjobber i det private næringsliv og hjemmesommer.

Flere bedrifter er stengt ned og det er færre muligheter for å komme ut i arbeid. Mange tar dessuten ikke inn nye før deres egne permitterte medarbeidere er tilbake. I tillegg byr kanskje heller ikke denne sommeren på spennende utenlandsturer. Derfor prøver unge lykken gjennom bydelene. Ett år med mer eller mindre digital undervisning og lite sosial kontakt, gjør at mange nå er supermotivert for å kaste seg ut i arbeidslivet.

«Unge folk i bydelen er så flinke. De skriver de fineste søknader og er ordentlig motivert. Jeg blir helt rørt av å jobbe med dette,» sier Renate Wessel i rekrutteringsgruppa til sommerjobbene i Søndre.

Det er grunn til å minne om helseminister Bent Høies mye omtalte takk til ungdommen i fjor. En takk for en innsats mange av oss trodde skulle være over for lenge siden, men som fortsatt krever en betydelig ekstrainnsats:

«Det er ikke mulig å vende tilbake til sommeren da du var 17.

Russetiden kan ikke spilles på repeat.

Vi som er voksne, snakker om neste sommer.

Men neste sommer er for middelaldrende menn som kjøper karbonadedeig og dopapir på tilbud.

Neste sommer finnes ikke når du er ung,» sa han.

En sommerjobb kan være et plaster på såret, om enn for noen uker. Det er bygging av selvtillit. Det fyller dagene med ny kunnskap, erfaring og utfordring, i tillegg til å mate CV-en og lommeboken.

I Nordstrands Blad tar vi inn fem unge journalister i sommer. Det er flere enn vi pleier og vi gleder oss til de er på plass. De er med på å utvide kompetansen til redaksjonen. Ikke bare ser de på sakskompleks med unge, friske øyne, de velger også kilder og saker som beriker tilbudet til deg som leser.

Gjennom hele året har vi hatt journaliststudenter og unge frilansere som har jobbet kveld- og helgevakter og bidratt til å løfte Nordstrands Blad. Avisen økte opplaget med nesten 32 prosent i fjor, noe som plassere oss blant opplagsvinnerne i Norge. Det hadde vi ikke klart uten den fantastiske styrken med unge, flinke folk. Som leder er det like moro hver gang å se hvordan ferske journalister griper oppgaven og vokser med den.

Bent Høie snakket om neste sommer. Nå er den snart her. Den blir kanskje ikke like morsom som fest og late dager på en strand i sørligere strøk. Men kanskje kan den være en byggestein i det spennende og uforutsigbare byggverket det er å være menneske.