Gå til sidens hovedinnhold

Det som provoserer, er de knappe svarene om at det ikke skjer. Og at vi som ser alt saltet, tar feil

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange av veiene i nærmiljøet vårt er hvite av salt. Jo mer det saltes, jo mer reagerer folk. Lesere forteller at de kjører bak saltbilen på tørr asfalt, bare for å oppdage at bilen strør ut et hvitt saltlag - selv om det ikke er meldt fare for glatte veier.

Vi er mange som ser hvordan det saltes på allerede saltet vei, eller på bar asfalt i sprengkulde. Vi ser hvordan folk fortvilet henger opp presenning på gjerdet for å skjerme hagen sin. Vi opplever hunder som nekter å gå tur, som skriker i smerte og legger seg ned midt i gaten. Og vi registrerer at folk raser over hvordan sykler og biler preges av alt saltet.

I en rekke artikler har Nordstrands Blad løftet frem denne problemstillingen. Vi har spurt byråden hvorfor dette skjer. Svaret er at det ikke saltes unødig i Oslo. Det har fagfolkene avvist gang på gang, sier Lan Marie Berg. Hun forteller at Bymiljøetaten stiller strenge krav til entreprenørene som sørger for trygge veier i byen, herunder at det ikke skal saltes for mye eller feil.

Entreprenører som får betalt for utstrødd mengde salt.

Så da står vi der, i veikanten, og ser bilene salte på salt. Eller salte på bar asfalt på flatmark i sprengkulde. Og vi spør igjen. Hvorfor skjer dette? Svaret er det samme: Det skjer ikke.

Vi tar altså feil vi som står i veikanten og ser hvordan det hvite dekket fylles på? Kanskje bare timer etter forrige bil tok samme runden. Eller kan det faktisk være slik at det på enkelte strekninger saltes for mye? Ikke over hele byen, men noen steder. Til noen tider. Er det helt umulig å tenke seg?

Nordstrand Blad har spurt Berg hvorfor saltbruken har økt med MDG i byråd. Årsaken skal være at temperaturen har vært mye rundt null grader de siste årene, noe som gir større fare for glatte veier. Hun mener det ville vært «umulig for folk å gå, sykle eller kjøre der» uten saltingen. Samtidig er byråden opptatt av at det skal saltes så lite man kan. «Vi kan ikke la det være såpeglatt på fortauene og i gatene. Da hadde det blitt kaos mange steder,» sier hun.

Ingen er uenig i at vi må unngå kaos. Jeg er heller ikke i tvil om at både etater og byråd egentlig vil at saltingen skal ned og har strenge krav til sine folk. Det som provoserer, er de knappe svarene om at det ikke saltes unødig. Og at vi som ser alt saltet, tar feil.

Les også

Her saltes veiene på Nordstrand: – Får betalt for utstrødd mengde salt

Anette i Nordstrandveien prøvde å få kontakt med veisaltere: – Han så vel bare en gal, gammel dame som sto og hoiet

Les også

Nordstrandspolitikere delte i synet på veisalting: – Utvilsomt ute av kontroll, mener Frp

Les også

Mange kritisk til veisalting i Nordstrand og Østensjø – slik svarer miljøbyråd Lan Marie Berg