Gå til sidens hovedinnhold

Det trøblete boligmarkedet

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om vi ser 10 år fram i tid, til 2030, kan Karlsrud/Lambertseter-området se ganske annerledes ut enn i dag. Sannsynligheten for at området da er preget av boligblokker i betong, tett i tett bortover er ganske stor. Hvis ikke noen reagerer og engasjerer seg i planene som nå befinner seg i startgropa.

Vil vi ha en storstilt utbygging av dette området? Eller vil vi bevare det slik det er, og sørge for at småbedriftene får leve?

Og sørge for at Lambertseterfolk (og andre, selvsagt) får et skikkelig kulturhus og kanskje en kommunal svømmehall uten begrensninger for når du og jeg kan ta en svømmetur, slik det er på Lambertseter i dag.

Boliger bør det også bygges på området, men kanskje ikke i den utstrekning som utbyggerne ønsker det. Av profittbegjær vil de jo utnytte området maksimalt for det det er verdt. Derfor var det en bra ting at planene om 19 etasjers høyhus ble skrinlagt.

Når unge folk som bor i mindre leiligheter får barn, flytter mange fra Lambertseter fordi det ikke finnes større leiligheter. Derfor er det viktig at det bygges flere større leiligheter slik at folk kan bli boende i bydelen.
Men for veldig mange mennesker i Oslo er det svært vanskelig å skaffe seg sin egen bolig. Årsakene til det kan være mange, men en gjennomgående årsak er at folk ikke klarer å reise nok egenkapital for å få lån til å kjøpe leilighet. Andre har rett og slett ikke god nok inntekt til å betjene et større boliglån. Eller de har ikke foreldre som kan hjelpe.

Derfor er det viktig at det skjer noe dramatisk med boligpolitikken som blir ført i Oslo. Etter at Rødt for et par år siden fikk gjennomslag i bystyret for en rekke forslag til en endret boligpolitikk, har byrådet lagt fram sin melding om en ny boligpolitikk. Umiddelbart ser det ut til at byrådet har lagt seg på en tradisjonell Ap + OBOS-politikk. Forslagene er vage og byrådet ber bystyret vedta noen strategipunkter uten særlige konkrete tiltak.

Rødt er opptatt av boligsituasjonen for folk som sliter med økonomien. Det er viktig å se boligpolitikken i et vidt perspektiv. Vi vil ha en tredje, ikke-kommersiell boligsektor drevet etter kostprinsippet og ikke av profittbegjær.

Oslo kommune og Husbanken må bidra med finansiering og bygging av ikke-kommersielle boliger.
Utbyggerne på Karlsrud/Lambertseter må bli pålagt å bygge et stort antall boliger for salg i denne ikke-kommersielle boligsektoren.

Ungdom og andre som sliter med å komme inn på boligmarkedet må få førsteprioritet når boligene selges. Boligbyggelaget skal ha gjenkjøpsplikt, og prisen skal være kjøpsprisen pluss prisutvikling. Boligbyggelaget må også kontrollere salg av disse boligene for å unngå "penger under bordet"-tilstander. De boligene som ikke blir solgt innen 1 år skal leies ut til kostpris.