Tirsdag kveld opplyste regjeringen om nye strenge nasjonale tiltak. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa på pressekonferansen at situasjonen med smitten i landet nå er svært alvorlig, og at nye strengere tiltak er helt nødvendig for å bevare kontrollen på pandemien.

– Målet er å unngå overbelastning på sykehusene og i helsetjenesten. Vi er allerede nær en overbelastning, sier statsministeren.

Et av tiltakene er påbud om munnbind over hele landet der man ikke kan holde én meter. I tillegg er det en anbefaling om maks ti gjester i private hjem og 20 personer i private hjem på julaften.

Statsminister sier at faren for å overbelaste helsetjenesten og spredningen av den mer smittsomme omikronvarianten, gjør det nødvendig med nye tiltak.

Se alle tiltakene her:

Tiltakene trer i kraft ved midnatt natt til torsdag 9. desember og varer i fire uker.

Statsministeren sier at dersom det blir nødvendig med nye tiltak, vil de raskt komme tilbake med mer.

– Da vil det bli vanskeligere å skjerme barn og unge, og vi kan ikke utelukke at det blir nødvendig. Mye er usikkert, men det vi kan si, er at dette er tungt. Men det er uansvarlig og feil overfor alle, og ikke ta dette på alvor, sier Støre.

Gjeninnfører kompensasjonsordningen

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) opplyste på pressekonferansen om at regjeringen gjeninnfører kompensasjonsordningen for bedriftene som blir rammet av de nye koronatiltakene.

Den kommunale ordninger blir styrket med én milliard kroner.

– Nå som vi strammer litt inn på smitteverntiltakene, er det også et behov for at regjeringen stiller opp økonomisk- for bedriftene og de ansatte som rammes, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Med forslagene vi legger fram i dag, vil vi gi folk og bedrifter økonomisk trygghet, og gjøre det lettere å holde hjulene i gang i tråd med smitteverntiltakene.

Den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet blir gjenåpnet for månedene november og desember, med noen justeringer. Maksimal utbetaling blir lavere enn før, slik at ordningen først og fremst treffer mindre aktører.