Gå til sidens hovedinnhold

Dette er det nye byrådet i Oslo

Artikkelen er over 2 år gammel

Tre lokale politikere er på plass i det nye byrådet i Oslo, som ble presentert onsdag formiddag. MDG styrker sin posisjon og Einar Wilhelmsen fra Bøler er ny finansbyråd.

OSLO: Etter høstens valg har det pågått forhandlinger mellom oslopartiene, og tirsdag 22. oktober la Ap, SV og MDG frem sin samarbeidsavtale for den kommende fireårsperioden.

Onsdag formiddag ble det nye byrådet presentert, med endel endringer i ansvarsområder og en ekstra byrådspost. MDG styrker sin makt i byrådet og får tre byrådsposter. Omrokeringen betyr at Ap mister flertallet i byrådet.

Det er totalt tre nye byråder: Einar Wilhelmsen (MDG), Victoria Marie Evensen (Ap) og Omar Samy Gamal (SV).

Det var allerede klart at Marianne Borgen (SV) fortsetter som ordfører, og at Raymond Johansen (Ap) fortsetter som byrådsleder.

Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for eldre, helse og arbeid, og Marthe Scharning Lund (Ap), byråd for næring og eierskap, trer ut av byrådet.

Bølermann er ny finansbyråd

Tre lokale navn er blant byrådene:

Bølerbeboer Einar Wilhelmsen (45) går inn som ny finansbyråd. Wilhelmsen er leder for Miljøpartiet De Grønne i Oslo og kommer fra stillingen som fagansvarlig i Zero. Han er utdannet statsviter og har tidligere blant annet vært byrådssekretær i Byrådsavdeling for finans. Han var med i MDGs delegasjon til forhandlingene av ny byrådsplattform.

Les også

- Det gir meg masse energi å prøve å gjøre verden til et bedre sted, sier MDG-politiker Einar Wilhelmsen fra Bøler

Tidligere finansbyråd Robert Steen (Ap) fra Nordstrand er ny byråd for helse, eldre og innbyggertjenester og sjef for byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid.

Omar Samy Gamal (27) bor ikke lenger lokalt, men er oppvokst på Hauketo. Han er nytt byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold. Han har vært med i Oslo SVs delegasjon til forhandlingene av ny byrådsplattform og arbeider som yrkesfaglærer. Han har tidligere vært rådgiver i Norsk Vann og leder i NITO Studentene.

SE VIDEO AV BYRÅDSPRESENTASJONEN HER:

Video: Nettavisen/Berge/Lilleaas

Dette er det nye byrådet:

Byråd for næring og eierskap: Victoria Marie Evensen (Ap)

Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester og sjef for byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid: Robert Steen (Ap)

Byråd for byutvikling: Hanna Elise Marcussen (MDG)

Byråd for miljø og samferdsel og byrådets nestleder: Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Byrådsleder: Raymond Johansen (Ap)

Byråd for oppvekst og kunnskap: Inga Marte Thorkildsen (SV)

Byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold: Omar Samy Gamal (SV)

Byråd for kultur, idrett og frivillighet: Rina Mariann Hansen (Ap)

Byråd for finans: Einar Wilhelmsen (MDG).

LES OGSÅ:

Knut Falchenberg (H) blir ny leder i bydelsutvalget på Nordstrand

AP, SV og MDG fortsetter samarbeidet i Østensjø - sikrer flertall i bydelsutvalget

Her er endringene i byrådsområdene:

  • Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid består, men deles i to byrådsområder: Byrådsområde for helse, eldre og innbyggertjenester og byrådsområde for arbeid, sosiale tjenester og mangfold.
  • Byrådsområde for arbeid, sosiale tjenester og mangfold omfatter tjenester innen arbeid, bolig og velferd, NAV, rusfeltet, boligsosialt arbeid, barne- og ungdomsarbeid, flyktninger, integrering og mangfold, hjelpemiddelformidling, tilrettelagt transport og virksomhetsstyring av Velferdsetaten.
  • Byrådsområde for helse, eldre og innbyggertjenester omfatter helse- og sosialtjenester, slik som sykehjem, dagsenter, helsehus, tannhelse, hjemmetjenester, rehabilitering, psykisk helse, tiltak for personer med nedsatt funksjonsevne og virksomhetsstyring av de femten bydelene, Helseetaten og Sykehjemsetaten. I tillegg skal ansvaret for digitalisering overføres fra Byrådsavdeling for finans.

Konstitueres i kveld

Byrådet konstitueres på det nye bystyrets første møte, som avholdes i ettermiddag/kveld.

Her skal resultatene etter kommunestyret godkjennes, og det skal formelt velges ordfører, varaordfører og politiske utvalg.

Les også

BU-leder i Østensjø svært kritisk til at byrådet nå skroter E6 Oslo Øst. – Hårreisende, kunnskapsløst og ansvarsløst!

Les også

Byrådet går imot E6 Oslo Øst

Støtte fra Rødt eller Venstre?

Det nye byrådet mangler to mandat for å sikre flertall i bystyret.

- Det vi vet, er at vi skal behandle et budsjett i desember, og det trenger man flertall for. Rødt kommer til å kjempe for våre saker og gjøre det vi kan for å få gjennomslag, sier Rødts gruppeleder Eivor Evenrud til Nettavisen.

Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke sier at han synes den nye plattformen virker lovende.

- Byrådet har ikke flertall alene. Venstre skal være konstruktive og gjøre det vi kan for å få til mest mulig grønn og liberal politikk for byen, sier Bjercke.

Les også

Nå er det klart hvem som kommer inn i bystyret!