Dette mener folk om katter som tar fuglene rundt Østensjøvannet: – Man kan ikke bare slippe dem ut døra for å lage ugagn

– Vi har et ansvar for hva dyrene våre gjør, sier Inger Kjærstad, som selv lufter katten sin i bånd. Hun og flere andre vi har snakket med, mener likevel at båndtvang for katter rundt Østensjøvannet er å dra det litt langt.

DEL

ØSTENSJØVANNET: På en lokal Facebook-gruppe har debatten rast om hva som bør gjøres med fuglespisende katter i miljøparken rundt Østensjøvannet, der det også er naturreservat med mange sjeldne arter. Flere mener det bør være båndtvang og bjellepåbud, og at samme regler bør gjelde for katter som for hunder.

Vi har hørt med folk rundt Østensjøvannet hva de mener, blant annet Inger Kjærstad, som lufter katten Bast Feline i bånd.

Les hva flere besøkende rundt Østensjøvannet mener lenger ned i saken!

Inger lufter katten sin med bånd

Inger pleier som regel å gå turer rundt Nøklevann og Ulsrudvann. Da har hun alltid Bast i bånd. Hun forteller at bengalkatter ikke er som alle andre katter, og tør bare la henne være ute når hun er i bånd. Hun mener ikke det bør være båndtvang på alle katter, men at eiere må ha litt bedre kontroll på kattene sine.

– Som eier av et dyr har vi et ansvar for hva dyrene gjør. Mange tenker ikke over at det å skaffe seg et dyr er som å ha et barn. Man kan ikke bare slippe dem ut døra for å lage ugagn, det går ikke, sier hun.

– Båndtvang synes jeg ikke er løsningen. Men folk som har katter i slike områder som dette bør tenke seg mer om.

AKTIVITET: Inger Kjærstad mener det er viktig at kattene kommer seg ut men at man har kontroll på de.

AKTIVITET: Inger Kjærstad mener det er viktig at kattene kommer seg ut men at man har kontroll på de. Foto:

Kjærstad mener et tiltak for å minske fugledrapene, er å sterilisere og kastrere kattene.

– Da blir det ikke flere villkatter. Det er mange av dem som også tar fugler. Det er preventivt å få ned kattebestanden, slik at alle katter har et hjem, sier hun.

At katten er i fysisk aktivitet og at den får mental stimuli fra en større verden enn innenfor husets fire vegger, mener hun er viktig. Det er derfor hun tar med Bast på tur.

– De har godt av nye impulser, slik som vi har! Man må bare ha kontroll på de, sier hun.

TRIVES: Katten Bast trives ute i naturen.

TRIVES: Katten Bast trives ute i naturen. Foto:

Risto Wilhelm Heinonen (67), Naturfotograf

– Kattene er så gode jegere, fuglene har ikke sjans. Det er nok med at reven er her og tar med seg både fugler og fugleunger, sier naturfotograf Risto Wilhelm Heinonen. Han mener bjellepåbud hadde vært en god løsning.

– Båndtvang hadde vært å dra den litt langt. Det blir så unaturlig med katter. Man får ikke dressert de på samme måte som med en hund. Men en bjelle hadde hjulpet veldig mye, for da hadde fuglene blitt varslet, sier Heinonen og mener det ikke hadde vært uoverkommelig for katteeierne å få til.

– Ved hjelp av bjella får de øye på dem mye tidligere. Fuglene kan da villede katten før den kommer bort til redet, sier han.

Heinonen sier han ofte ser katter rundt Østensjøvannet.

– Også i Maridalen er det to-tre katter som jeg ofte ser med fuglefjær i munnviken. Her nede ved Østensjøvannet er det enda enklere å ta de. Her sitter det ender på vannkanten. Når det kommer en katt da, er de sjanseløse, sier han.

Linn Hovelsrud Classon (31)

BJELLEPÅBUD: Linn Hovelsrud Classon mener bjellepåbud er en god løsning fordi fuglene kan skjønne faren tidligere.

BJELLEPÅBUD: Linn Hovelsrud Classon mener bjellepåbud er en god løsning fordi fuglene kan skjønne faren tidligere. Foto:

– Båndtvang på katter synes jeg høres vanskelig ut å gjennomføre, sier Linn Hovelsrud Classon. Hun sier bjelle er en bedre løsning.

– Det er veldig trist at så mange fugler blir spist av kattene. Det er jo et naturreservat og båndtvang på hundene her. Katter gjør like mye skade på fuglene som det hunder gjør. Å ha bjelle på katten om du bor i nærheten, slik at fuglene skjønner faren, synes jeg høres lettere ut å gjennomføre, sier hun.

Hun mener katter bør få gå løst ellers, og at det derfor er vanskelig med båndtvang i et naturreservat.

– Du lufter ikke katten din slik du lufter hunden din. Man vet ikke akkurat hvor de går til enhver tid. Men selvfølgelig, hvis det er mulig med båndtvang i naturreservat, så synes jeg det er greit.

Christine Engstad (33) og Lise Sageng (32)

Nordstrands Blad møter Christine og Lise da de går tur rundt Østensjøvannet. Begge sier de ikke har tenkt noe særlig over at kattene tar fuglene som er der, men at naturen må gå sin gang.

– For katten sin del kan det være forstyrrende å gå med bjelle. Katten får heller ikke brukt jaktinstinktet sitt om det er båndtvang, sier Engstad.

– Det er en del av økosystemet at de jakter. Hva hvis de syv millioner fuglene som blir tatt av katter hvert år ikke hadde blitt spist. Hvor mange fugler hadde vi hatt her da? Det er sånn løpet går, legger Sageng til.

Kastrering av katten sin mener Engstad kan være et tiltak for at fuglene ikke blir tatt.

– Det er veldig mange løse katter rundt her. Det blir kanskje ikke et like stort problem om man kastrerer de, sier hun.

Sageng mener det bør være regulering på hvor mange katter folk har.

– Noen har kanskje ti katter og klarer ikke å ta vare på alle sammen, sier hun.

Odd Walseng (54) og Svein Walther Hiis (67)

RISIKO: Både Odd og Svein mener kattene er en stor risiko for fuglene rundt Østensjøvannet.

RISIKO: Både Odd og Svein mener kattene er en stor risiko for fuglene rundt Østensjøvannet.


– Det bør være båndtvang på katter rundt Østensjøvannet i og med at det er et naturreservat, sier Odd Walseng til Nordstrands Blad.

Han mener det bør være samme regler for hunder som for katter.

– De kattene som er rundt her er de samme hele tiden. Det er folk som bor rett i nærheten. De gjør ikke noe med det så lenge det ikke er båndtvang på de.

Hiis mener det bør være et bjellepåbud slik at fuglene kan bli varslet.

– Det er også mye rev her som tar eggene til fugleungene. Det bør ikke være katter i tillegg, sier han.

Artikkeltags