Gå til sidens hovedinnhold

En samling antirasistisk litteratur vil bli en viktig ressurs for unge i Søndre Nordstrand bydel

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

26. Januar 2001 ble Benjamin Hermansen brutalt drept på Holmlia. Drapet var utelukkende rasistisk motivert, og har satt dype spor i lokalbefolkningen. Nesten 20 år senere er rasisme et minst like viktig tema, med hendelser som 22. juli og terrorangrepet på al-Noor-moskéen som stadig minner oss om at rasisme lever i samfunnet vårt, og hvor farlig dette kan være.

De siste månedene har oppblussingen av black lives matter-bevegelsen ført til en økt bevisstgjøring av hvor dypt rasismens røtter stikker, også her i Norge. Stadig flere unge hever stemmene sine og sier seg lei av å vokse opp i et samfunn der hudfarge og etnisitet gir ulike utgangspunkt for livet. Mange ønsker en dypere forståelse av hvordan rasisme preger samfunnet vårt, og søker kunnskap for å bidra i kampen mot rasisme. Tilgang på kunnskap er kanskje det viktigste verktøyet for at en av de mørkeste sidene ved vårt samfunn, skal kunne gjøres om til fakkeltog, samhold og felleskap.

For unge som ønsker å lære mer om rasisme, er det lokale biblioteket et naturlig sted å oppsøke. Mange kjenner også på rasismens konsekvenser i egen hverdag, og trenger historier å relatere seg til. Historier med minoriteter i helterollen eller som handler om å stå opp mot urett, kan skape viktige opplevelser hos barn som utsettes for rasisme. Ikke minst tillater litteraturen oss å se verden fra nye perspektiver, og biblioteket er derfor en viktig arena for å lære å akseptere hverandres ulikheter. Når en skoleklasse, et barn med sine foreldre, eller en ungdom på eget initiativ oppsøker Deichman Holmlia for antirasistisk litteratur, vil man kunne så frø som over tid kan bygge stabile broer i vårt samfunn.

En nasjonal samling av antirasistisk litteratur på Deichman Holmlia, vil altså dekke mange behov hos de unge i bydelen, og bli en viktig ressurs. I tillegg vil den antirasistiske fanen vi på Holmlia har løftet siden drapet på Benjamin Hermansen løftes høyere, slik at hele Norge kan lære av et stolt lokalsamfunn som står sammen på tvers av et enormt mangfold.

Kampen mot rasisme er utfordrende, men den starter med å dele kunnskap og forståelse. Litteraturen er et av våre viktigste redskaper for å gjøre akkurat dette. Vi på Holmlia og resten av Søndre Nordstrand er klare til å stå foran i kampen mot rasisme, og ønsker å være et symbol for denne kampen over hele landet. En nasjonal samling av antirasistisk litteratur på Deichman Holmlia vil hjelpe oss med å nå dette målet.

Les også

19 år siden Benjamin Hermansen ble drept - Holmlia glemmer aldri