Gå til sidens hovedinnhold

En tapt mulighet for Bogerud

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke de som har somlet som må leve med konsekvensene av en dårlig plan på Bogerud.

Onsdag vedtok et flertall i bystyret bestående av AP, MDG, SV, Frp og Krf at Bogerud torg skal bygges ned, og at Obos får bygge prosjektet sitt. Det gjorde de til tross for stor motstand lokalt

Vi i Rødt mener at Bogerud trenger en oppgradering og et løft. Det skjer ikke med forslaget fra byrådet.

Den vedtatte planen lager ikke hyggelige, solfylte uterom som bygger opp om lokalmiljøet. Derimot får man en mørk kafé under en åtte etasjers høyblokk på torget. Det blir heller ikke god bokvalitet verken i nye og eksisterende boliger. Medvirkningsprosessene har ikke vært gode nok. Derfor ville Rødt og et stort mindretall sende planen tilbake slik at den kunne endres for at Bogerud skal få et faktisk løft.

Les også

Bystyret sa ja – nå blir det blokker både ved Bogerud torg og Østensjøvannet

Begrunnelsen til de som vedtok planen var ikke at forslaget var veldig bra. Begrunnelsen var at dette har holdt på så lenge at nå må det bare vedtas. Noen ganger tar det lang tid å få ferdig en regulering fordi området er komplisert eller at statlige instanser kommer med innsigelser. I dette området har det tatt lang tid fordi Obos startet med et prosjekt som det tok flere år å få «tilpasset bebyggelsen til bakenforliggende bebyggelse mht. sol/skygge/utsyn". En profesjonell utbygger, som attpåtil skryter av at de tenker som en innbygger, burde være i stand til å lage planer der dette er ivaretatt fra start. Deretter hadde byrådet saken til behandling i fire år.

Les også

Beboere overrasket over politisk behandling av Bogerud torg: – Et elendig kompromiss

Vi er skuffa over at AP, MDG og SV argumenterer med at prosjektet må vedtas med dårlige løsninger fordi Obos og deres eget byråd har brukt lang tid. Det er ikke folk som bor på Bogerud sin feil at noen andre har somla.

Forslagene våre om at høydene skulle reduseres til 5–6 etasjer og at blokka som nå er foreslått lagt på torget trekkes lenger bak ble dessverre nedstemt. Det samme ble forslagene om at man må få på plass gode trafikkløsninger både for nye og eksisterende boliger, og for barn og unge som beveger seg i alle veikryssene i nærheten. En slik løsning vil gi Bogerud et løft, i stedet for forverringa byrådet legger opp til.

Les også

Obos med nytt forslag for Bogerud torg: Lover kafé og lar boliger sveve over kommunal grunn for å få større uteplass

PBE mener at det vil ta omtrent et halvt år å få laget et nytt reguleringsforslag. Den totale prosessen ville tatt litt mer tid, men det er tid både vi og folk på Bogerud har.

Til slutt vil vi berømme de lokale aktivistene på Bogerud for å ha stått på og informert saklig om konsekvensene til de politiske partiene. Prosjektet som nå er vedtatt har fått noen små justeringer til det bedre, for eksempel med kafé ut mot torget. Det ville ikke ha skjedd uten press fra lokale ildsjeler. Det nytter å organisere seg og engasjere seg, også mot store kolosser som Obos.

Les også

Skjebnetime for utbyggingen av Bogerud torg – dette vil partiene stemme for i bystyret

Les også

Hundrevis har signert opprop mot Bogerud-utbygging, krever at oslopolitikerne lytter til folkets mening

Les også

Steile fronter da politikere og utbyggere møtte beboere på Bogerud: – Vi er skikkelig skuffa

Les også

111 leiligheter, nye næringsarealer og et offentlig torg - slik kan nye Bogerud bli