Gå til sidens hovedinnhold

Er det virkelig lurt å bygge så mye her?

Audun Foyn

Artikkelen er over 2 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Østensjø er en idyll beliggende mellom marka og sentrum, en bydel som lykkes med å utjevne sosiale forskjeller og gjør mangfold positivt.

Østensjø er kanskje en av de ytre bydelene som ikke er preget av «Ghetto-tendenser». Tendenser har du på Oslo Vest og i Groruddalen, begge steder er preget av at svært like gruppe mennesker lever livene sine svært likt. Østensjø er annerledes, mer variert, ingen kan si at én type mennesker bor i Bydel Østensjø. Det finnes ikke mange andre steder de har fått til det samme, hvorfor er Østensjø så bra?

Mye av forklaringen ligger nok i en variert sammensetning av boliger, boliger for alle slags mennesker. Bolig for single som liker friluft eller barnefamilien som ønsker seg gressplen. En godt variert boligsammensetning gjør at det ikke er for mye, eller for lite tilbud av en type boliger i et område. Mange bydeler i Oslo har i dag problemer med for mange boliger av en type, i tillegg til sosialboliger er det grunn til å tro at dette er grunnlaget for mange problemer.

Det er helt sikkert at Oslo trenger boliger, men det betyr ikke at velfungerende boligområder skal bygges ned. I Østensjø er det allerede utbygd flere nye leilighetsprosjekter, dessverre er det enkelte av prosjektene som aldri burde vært bygd. Nye prosjekter inspirert av Øst Tysk arkitektur på 50-tallet er det omvendte av byutvikling.

Utviklingen av industriparken på Skullerud med en betydelig andel småhus, arbeidsplasser og aktiviteter for unge er et steg i riktig retning. Et prosjekt som bevarer den gode balansen mellom leiligheter og småhus i bydel Østensjø, samtidig som et nytt område utvikles.

Fortettingen det ligger planer om på Skøyenåsen er derimot et prosjekt som aldri burde gjennomføres, Skøyenåsen har som det er i dag en relativ høy befolkningstetthet og mye blokker. Utbyggingen av leiligheter på Smestad omtales som rasering av lokalbefolkningen. Bomiljøet på Smestad vil nok ikke endres mye av noen hundre leiligheter, hundrevis av nye leiligheter på Skøyenåsen vil nok endre bomiljøet.

Mangfold og muligheter er det som gjør Østensjø så utrolig bra. Dessverre kommer ikke bevaring av gode bomiljøer av seg selv. Litt oftere burde vi som politikere stille oss selv spørsmålet; Er det virkelig lurt å bygge så mye her?

Audun Foyn, Bystyrekandidat Østensjø Høyre