(Avisa Oslo) Denne uka viser værmeldingen fortsatt godvær med tidvis sol, og en gradestokk som bikker 20.

Er dette Oslos siste sommeruke, kan vi vente oss et siste skrik med tropevarme, eller gjør høsten sitt innmarsj?

Statsmeteorolog Hanne Beate Skattør har svaret.

Fortsatt håp

– Denne uka får vi flere dager temperaturer på over 20 grader, og det er potensial for temperaturer rundt 25 grader neste uke, forteller hun.

Meteorologen ser et høytrykk sør for Oslo, som kan resultere i stigende temperaturer.

– Dette kan trekke nordover slik at vi får finere vær i sørligere deler av landet. Men dette er litt frem i tid, så prognosene er ikke helt sikre, presiserer Skattør.

Hun forklarer at været i august kan være så mangt:

– 12 grader og skyer, eller 25 grader og strålende sol. Vi går jo mot høst, så det blir kjøligere ute, men akkurat i overgangen kan det enten bli skikkelig sommer, eller føles som høst.

Derfor er sommerværet vanskelig å melde

Alle som bor i Oslo har måttet leve med at himmelen plutselig har åpnet seg den siste tiden: Fra sol til styrtregn til overskyet.

Hvorfor er været så vanskelig å melde?

– I juli og august er det typisk med vekslende og ustabilt vær. Det er vanlig at dagen starter fint, men at man så får byger utover dagen.

Hvis man var ute og gikk i sentrum i går, kunne man oppleve at himmelen plutselig åpnet seg.

– I går hadde vi en bygelinje som kom sørfra, og passerte Oslo. Da fikk vi regn i et noe større område. I dag blir det mer isolerte byger med litt mer kald strekning, forklarer meteorologen.

Nettopp dette bygeværet er utfordrende å melde under sommerårstiden, forteller Skattør.

– Mye av sommerens værfenomener har en lokal utstrekning. Bygeskyene er så små, så det å plassere de riktig i en prognose er veldig utfordrende. Om vi melder bygevær over et større område, for eksempel Østlandet, kan det være strålende sol et sted, og plaskregn et annet. Disse lokale forskjellene gjør det utfordrende.