Parkerte du i Radarveien på tirsdag? Da kan det hende du fikk en gul lapp i ruta av "Oslo kommune". Og selv om gule lapper i ruta vanligvis er et dårlig tegn, var disse lappene alt annet enn vanlige bøter.
– Lappene hadde ett utelukkende mål med å gjøre andre glad, og det var bare så fint. Flere skulle brukt mer tid på å gjøre andre glad!
Det sier 37-åringen Cecilie Graham-Olsen som delte et innlegg om «bøtene» på Facebook-gruppa «Hva skjer på Nordstrand».
– Man får lyst til å dele det med hele verden, sier hun til Nordstrands Blad.
Å glede andre uten å få noe tilbake
Innlegget har i skrivende stund over 500 likes og responsen har vært utelukkende positiv, forteller Graham-Olsen.
Det er femte-, sjette- og sjuendeklassingene på Karlsrud skole som står bak de gule lappene. Rettere sagt, gladbøter, som elevene selv kaller det.
Nordstrands Blad møter Jenny (12), Daniel (12), Nardos (11), Amanda (11), Steisi (10) og Håkon (10). Alle er elever på Karlsrud skole, og blant 30 elever som står bak gladbøtene bilister i Radarveien fikk på tirsdag.
Denne uken har elevene på Karlsrud skole hatt prosjektuke, hvor de ble delt opp i fem grupper, på tvers av trinn og jobbet med et tema hele uken. Denne gjengen er i gruppa «Innsats for andre», og formålet med uken var å glede andre uten å få noe tilbake.
På tirsdag lagde de gladbøter til bilene i nabolaget for å glede andre i en ellers travel hverdag.
Gladbøtene ble laget med gule lapper og logoen til Oslo kommune, for å se mest mulig ut som ekte bøter.
– Det var veldig gøy å tenke på at folk rev seg litt i håret og kanskje til og med sa noen stygge ord da de så boten i ruta. Forhåpentligvis ble de glade og letta da de leste lappen, sier sjuendeklassingen Daniel og ler godt.

Marius (26) kjøpte kortet for 12 år siden – nå håper han å selge det for ellevill sum: – Ganske vilt
Første gang folk reagerer
Lærer Martin Wettre Holthe viste elevene Facebook-innlegget til Graham-Olsen dagen etter de la ut bøtene.
– Vi har aldri fått respons på bøtene tidligere, så det var skikkelig gøy å se at elevene klarte å spre glede i nabolaget, og at folk takket dem. De ble skikkelig glade og jublet da de fikk se den enorme responsen, forteller han.
Sjuendeklassingen Jenny synes ikke det bare var gøy å lure folk til å tro at de hadde fått bot.
– Jeg fikk litt dårlig samvittighet, for vi vil jo ikke at folk skal føle seg lurt og bli sinte. Det var jo egentlig bare gøy, og selv om vi ikke fikk se reaksjonen til folk der og da, var det veldig gøy å se at folk likte det på Facebook noen dager etter.
– Hva sa de hjemme da dere fortalte at dere hadde delt ut bøter på skolen?
– Mamma synes det var utrolig gøy. Jeg tok med meg en bot hjem og lurte pappa, og det var skikkelig morsomt, forteller Jenny.
Foreldrene til femteklassingen Steisi synes det var spennende at de hadde lurt folk. Moren til Daniel lo også godt da han kom hjem og fortalte om gladbøtene.
Isak (17) fra Nordstrand går i sine berømte foreldres fotspor
– Prøver å være flink på det hele året
Elevene har hatt i hjemmelekse å gjennomføre en hjelpebingo. Da må de gjennomføre minst fire oppgaver, som blant annet å ringe en de ikke har snakket med på lenge, ta ut av oppvaskmaskinen og gi foreldrene sine en god klem.
Nardos går i sjetteklasse, og sier hun er vant til å hjelpe til hjemme. Hun synes denne uken har vært en fin påminner på hvorfor man bør gi selv når man ikke får noe tilbake.
– Jeg blir veldig glad av å hjelpe andre, og prøver å være flink på det hele året, sier hun med et stort smil.
Khuram (30) har holdt på å krasje i krysset ved barnehagen: – Må noen dø før kommunen tar ansvar?

Julie (50) fra Bekkelaget er en av morgenfuglene som tråkker i gang uka: – Knallstart
