(Avisa Oslo) Brøytemannskapene i Oslo var forberedt på at det varslede snøværet skulle komme og at det kunne bli utfordringer i trafikken onsdag. Vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt uttalte tirsdag til Avisa Oslo at det kunne bli utfordringer i ettermiddagsrushet, og det har det blitt.

Snøkaos i Oslo – nå kommer det nytt farevarsel

Like før klokken 15.00 onsdag ettermiddag er alle avganger på bussrutene 71A og 71B innstilt. Det betyr at det ikke går busser til Bjørdal på Søndre Nordstrand.

Søndre Nordstrand er også rammet på Mortensrud, da rute 76 mellom Skullerud T og Mortensrud er innstilt inntil videre.

Ruter opplyser på sine nettsider at en buss buss sperrer veien ved Bjørndal skole. Ingen busser kommer forbi, noe som påvirker linje 77.

Følger situasjonen

Pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, opplyser at det er forsinkelser på flere linjer onsdag ettermiddag, men at det foreløpig ikke er flere linjer som er innstilt.

– Vi har noen innstilte avganger over Tårnåsen, i tillegg til på rute 100, men foreløpig går det relativt greit. Det er utfordrende i noen områder, som på linje 71A og 71B, men vi følger med på utviklingen. Vår operasjonssentral har direktekontakt med brøytemannskapene, og vi rekvirerer brøyting fortløpende der vi ser det er behov, sier han.

9000 Oslo-folk er avhengige av denne «kaosveien»: – Bussen står stille. Alt av biler står i kø

Han forventer at utfordringene vil fortsette utover ettermiddagen, og anbefaler reisende å beregne god tid dersom man skal reise kollektivt.

– Det kan bli forsinkelser, så beregn litt ekstra tid.

Bussene sliter mest

– Er det stort sett bussene som sliter, eller er det utfordringer for trikk og T-bane også?

– Foreløpig går det greit for trikk og bane, men det er altså forsinkelser på noen busslinjer.

Dahl Johansen opplyser at bussene er utstyrt med kjetting, men at det kan være tidkrevende å få på, spesielt leddbusser.

– Flere steder skyldes forsinkelsene ofte annen trafikk, men kjetting er noe som vurderes fra tilfelle til tilfelle, sier han.

Ruter anbefaler hjemmekontor

Til Nordstrands Blad sier Ruters pressekontakt Øystein Dahl Johansen at forsinkelsene varierer veldig, men at buss 71A og 71B har vært innstilt om ikke i sin helhet, så ihvertfall i perioder.

– Der og flere andre steder er forsinkelsene fra seksti opp mot nitti minutter. Så det er ganske krevende kjøreforhold i trafikken. Det gjelder på veldig mange linjer i hele Oslo og Akershus.

Dahl Johansen sier at det må tas vurderinger på om folk skal reise i det hele tatt. Både for de som skal reise med kollektivtrafikken, men også for de som kjører bil.

– Det er et valg hver enkelt må ta, for det er ganske dårlige forhold for all trafikk generelt.

De kommende dagene er det også spådd dårlige forhold i trafikken. Dahl Johansen sier at de som har muligheten til å ta hjemmekontor, anbefales dette sterkt.

– Det må som sagt gjøres individuelle vurderinger på om man må på jobb eller ikke, men det er veldig krevende forhold. De som har ansvaret for brøyting gjør det de kan for å prøve å bedre forholdene så mye som mulig, det er ikke lett, sier Ruters pressekontakt.