Flyktningeruta gjennom Østmarka til Sverige er nyryddet og åpnet

NYÅPNET: Bildet er fra åpningen av Flyktningeruta på Skullerud. Sist torsdag åpnet den 120 km lange Flyktningeruta ved Skullerudstua i Oslo. Hele ruta går fra Skullerud gjennom Østmarka, Enebakk og Eidskog kommuner til Sverige. BEGGE FOTO: PRESSEFOTO

NYÅPNET: Bildet er fra åpningen av Flyktningeruta på Skullerud. Sist torsdag åpnet den 120 km lange Flyktningeruta ved Skullerudstua i Oslo. Hele ruta går fra Skullerud gjennom Østmarka, Enebakk og Eidskog kommuner til Sverige. BEGGE FOTO: PRESSEFOTO

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Er du turvant og god til beins, kan du nå følge i fotsporene til de som flyktet fra Norge til Sverige under krigen.

DEL

SKULLERUD: Den delen av ruta som går gjennom Østmarka er på cirka 35 kilometer og er kategorisert som krevende, ifølge nettsiden tur.no. Du bør med andre ord være god til beins før du legger ut på vandring i flykningenes fotspor.

– Nå kan du gjenoppleve hvordan norske flyktninger kom seg i sikkerhet under krigen. Torsdag åpnet den såkalte Flyktningeruta som går fra Skullerud til Sverige, forteller kommunikasjonsrådgiver Solveig Thiis Evensen i Den Norske Turistforening til Nordstrands Blad.

Opp mot 15 000 flyktninger tok seg til Sverige ved hjelp av denne ruta, som ifølge Evensen har blitt oppgradert til «Historisk vandrerute» og fått et skikkelig løft.

Turstien er nyryddet, har blitt blåmerket og skiltet hele veien, og viktige steder er markert med informasjon.

Aktuell problematikk

– Kjennskap til historien bak vandrerutene skaper ekstra interesse. Det er i tiden å lære noe ekstra underveis, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas. Under åpningen satte flere denne delen av norsk krigshistorie i sammenheng med den aktuelle flyktningproblematikken i Europa. For 70 år siden var det vi som trengte å komme i sikkerhet.

– Det finnes fremdeles mennesker blant oss som var flyktninger under krigen. Dagens situasjon henter også denne delen av vår historie fram i lyset, sier prosjektleder i DNT Oslo og omegn Dag Olav Brækkan.

Flyktningeruta (også kalt Timianruta) er en av rutene som ble brukt av kurerer, flyktninger og flyktningloser under andre verdenskrig.

Den går fra Skullerud i Oslo og østover gjennom Enebakk og Eidskog kommuner til Sverige. Ruta er på totalt 120 kilometer. Langs flyktningeruta fram til Øyeren ble ingen flyktninger eller kurere tatt.

Historiske vandreruter

Prosjektet er resultat av et samarbeid mellom DNT, Riksantikvaren, Foreningen Flyktningeruta og lokale aktører.

Detaljert turinfo finner du på nettsiden ut.no. Målet med prosjektet er å øke kjennskap til og bruk av gamle ferdselsruter med kulturhistorisk verdi og friluftskvaliteter.

I løpet av Friluftslivets år blir hele sju historiske vandreruter åpnet, ifølge kommunikasjonsrådgiver Evensen.

Vandrerutene er på til sammen 330 kilometer, så er du førlig til beins og glad i å gå tur er det bare å snøre skoene og kaste sekken på ryggen.

Les mer på www.historiskevandreruter.no.

Les også: Sultan fra Bjørndal kan bli Oslos nye ordfører

Les også: Havørn besøkte Østensjøvannet

Les også: Stor oppslutning om lysvandring rundt Ljanskollen

Les også: Kan bli 50 km/t i hele Kongeveien

Les flere saker fra noblad.no