Gå til sidens hovedinnhold

Folk har fortjent svømmehall på Mortensrud

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mortensrudprosjektet har engasjert lokale politikere, frivillige organisasjoner og engasjerte innbyggere på Mortensrud i mange år, og det har også blitt sendt inn mange forslag til prosjektet.

Jeg mener at Mortensrudbeboerne har fortjent en svømmehall. En svømmehall vil være et bra tilbud for voksne, men jeg mener spesielt at skoleelevene på Mortensrud har fortjent å få en svømmehall. Å svømme, eller drive med ulike aktiviteter i en svømmehall, kan være både gøy og veldig allsidig trening. Av aktiviteter kan nevnes for eksempel svømmeundervisning, mosjon, svømmetrening, konkurranser, stupetrening/stup, vannpolo, rutsjebane, babysvømming osv.

Den oppdaterte reguleringsplanen for Mortensrud ble presentert på et innbyggermøte 29. april 2019. Da var det tegnet inn et bad (en svømmehall) i prosjektet (side 8-9). Men i informasjon om Mortensrudprosjektet på Oslo kommune sin hjemmeside, er ikke lenger svømmehall tatt med.

Les også

Nå starter omreguleringen av Mortensrud

Hva som er årsaken til at svømmehall er fjernet fra utbyggingsplanene, er uvisst. Men i skriv fra byrådet av 25. februar 2020 står det at «muligheten for å innpasse et svømmetilbud/badeanlegg er vurdert av byrådet, og byrådet er kommet frem til at bad ikke vil inkluderes...». Jeg kan ikke se at det gis noen begrunnelse. Hvordan er dette utredet, hvem har utredet det og hvor finnes eventuelt disse utredningene?

Hvor kan en svømmehall best ligge hvis den skal være tilgjengelig både for skolene og for folk flest? I det nye skolebygget, i den nye flerbrukshallen, i sykehjembygget, i et eget bygg innenfor det nye den skolebygget eller i et eget bygg innenfor den nye flerbrukshallen?

Så vidt jeg har forstått på ansatte ved Mortensrud skole og Stenbråten skole, så reises det til Bøler, Holmlia, eller Lambertseter for svømmeundervisning i 4. klasse. Ved Lofsrud ungdomsskole er det kun bolkvis svømming, og da reises det også til en av de nevnte svømmehallene. Svømming bør, etter min mening, stå på timeplanen jevnlig fra 4. til og med 10. klasse - og da trenger vi en lokal svømmehall.

Med lite svømmeopplæring på skolen, er det ikke sikkert at alle elevene på Mortensrud engang lærer å svømme. Men hvis de lærer å svømme, kan det jo hende at noen faktisk syns svømming er veldig gøy, og da kan mer svømming på skolen bli en motivasjonsfaktor.

På Mortensrud bor vi relativt nær sjøen, med direktebuss til Hvervenbukta om sommeren. Å dra til Hvervenbukta er populært både for barnefamilier, ungdom og voksne om sommeren - enten det er for å være ved stranda, for å bade, eller for å svømme. Og da er svømmeopplæring essensielt for å unngå drukningsulykker.

Jeg tror ikke det finnes noen organisert svømmeopplæring ved Hvervenbukta. For at de fleste elevene i grunnskolen skal lære å svømme, kreves det vanligvis regelmessig svømmeundervisning over lengre tid. Jeg synes derfor at svømmehall skal tas inn igjen i planene – det er plass nok på reguleringsområdet, og det er absolutt behov for en svømmehall på Mortensrud.

LES OGSÅ:

Svømmehall på Mortensrud vil være et gode for alle

Klemetsrudanlegget skal utvides: Grønn kolle kan bli jevnet med jorda og ny pipe på 80 meter vokse opp

Richard Elphinstone gir seg på Senter Syd på Mortensrud: - Det har vært 20 spennende og hyggelige år, men også krevende i en bydel med store utfordringer

Marius (25) takker Fontenehuset for at han fortsatt lever - nå kommer tilbudet til Nordstrand-området