Gå til sidens hovedinnhold

Follobanen inviterer innbyggerne til sitt nye infosenter

Artikkelen er over 3 år gammel

Follobanen har brukt én million kroner på sitt nye informasjonssenter i Oslo. Nå inviteres innbyggerne i Follo til ekskursjonstur med buss fra Ski.

(Østlandets Blad)

SKI/OSLO: Senteret er bygd opp ved prosjektets riggområde i Bjørvika. Der kan man blant annet kan se filmer, illustrasjoner, tekster, VR-film og 360-graders visning av tunnelbygging. Alle delprosjektene er representert i senteret, inkludert Ski.

Det er begrenset med plasser på ekskursjonen. Skulle du ikke komme med er det bare å ta toget på egen hånd inn til senteret, som er åpent alle hverdager fra klokken 11.00.  Det inviteres også til flere ekskursjoner senere.

Valgte Oslo

I utgangspunktet var infosenteret tenkt lagt til Åsland, men på grunn av sikkerhet og transport, ble dette alternativet skrinlagt.

– Bakgrunnen for at senteret er plassert i Oslo og ikke Ski, er både et kostnadsspørsmål og et praktisk spørsmål, forteller kommunikasjonssjef Kathrine Kjelland for Follobaneprosjektet.

Hun legger til at det vil komme et besøksrom på Ski.

 

Informasjonssenteret er bygget opp av Follobaneprosjektets kommunikasjonsteam i samarbeid med et firma for utstillingsdesign. Åpningstiden på senteret er tilpasset medarbeidernes arbeidstid.  Mandager og tirsdager til 15.00 og andre ukedager til 18.00.

Inviterer naboene

– Alle naboer langs jernbanetraseen er invitert til Follobaneprosjektets informasjonssenter. Det blir åpne møter og visninger for naboer, for vertskapskommunene, for lokaler skoler og andre samfunnskontakter. Prosjektet samarbeider med andre deler av Bane NOR som kan bruke senteret i sitt arbeid, sier Kjelland.

 

Det nye senteret består av moduler som enkelt skal oppdateres frem til Follobaneprosjektet står ferdig. Skjermer og utstillingsutstyr for øvrig kan gjenbrukes av andre utbyggingsprosjekter.

LES OGSÅ: Bane Nor jobber med nett-løsninger

LES OGSÅ: Brobuene på plass i Nordbyveien

Møter begeistring

Da ØB er innom senteret kom det innom en gruppe på 40 personer fra jusstudiet som har bygg og anbud som valgfag. De lar seg begeistre av det nye senteret.

 

– Det er spennende. Her er masse info man kan sette seg inn i og man får et godt innblikk i hvor stort prosjektet egentlig er, sier Ivar Hegre, som frem til nå bare har lest om Follobanen i avisen.

Senteret åpnet offisielt dørene rett over påsken i år. Prosjektet har i 2016 og så langt i år hatt besøk av drøyt 50 små og store grupper fra inn- og utland.

Alle store prosjekter har eget infosenter

Prosjektets forbilder har blant annet vært informasjonssentre for Koralm-prosjektet i Østerrike, en 127 km lang dobbeltsporet jernbane som etter planen skal være ferdig i 2023.

 

– De aller fleste store europeiske utbyggingsprosjekter som gir ulemper for publikum mens arbeidet pågår, tilbyr opplevelsesbaserte informasjonssentre, poengterer Kjelland.

Infosenteret går over tre etasjer. I den første etasjen får du generell informasjon om prosjektet, tar du trappa opp til neste etasje, finner du info om de to dagsonene, Ski og Oslo. I toppetasjen får du et innblikk inn i tunnelene, og hvordan de er gravd ut med ulike tekniker. Høydepunktet for den yngre garde, er nok når du får på VR-brillene og virtuelt kan se deg om i prosjektet.

Follobaneprosjektet skal etter planen stå ferdig i desember 2021. Prosjektet er under full utbygging fra fem anleggsområder, to ved Oslo sentrum, et stort anleggsområde på Åsland og to anleggsområder i Ski.

Follobaneprosjektet er det største samferdselsprosjekt i Norge og får landets hittil lengste jernbanetunnel.

Bane NOR tilbyr busstur tur-retur Ski og senteret med omvisning 18. og 24. mai.

Kommentarer til denne saken