Julemarkedet på Søndre Aas gård på Holmlia har blitt en årviss tradisjon, og mangelen på snø la slett ingen demper på stemningen søndag 4. desember. Værforholdene var kort og godt slike at det var behagelig å oppholde seg utendørs såfremt man hadde fulgt hjemmeleksen hva bekledning angikk.

Da jeg ankom gården i ett-tiden, hadde det allerede blitt temmelig folksomt på tunet. I tillegg hadde jeg møtt to ekvipasjer på veien opp dit, hver bestående av en åpen vogn full av store og små, trukket av to hester. Vel vitende om at hovedhensikten med besøket mitt var å lage en aldri så liten situasjonsrapport, la jeg imidlertid først turen bortom et hjørne av tunet hvor man solgte kaffe, kaker og sveler.

Med varm drikke og bakverk innabords kunne jeg raskt fortsette runden min. Både på utsiden og innsiden av den store låven var det satt opp salgsboder, hvor de besøkende kunne falle i staver over et rikt utvalg av husflid, juledekorasjoner og andre gjenstander å dekorere hjemmet med. På motsatt side av tunet var bålpannene for lengst fyrt opp, og myriader av barn og voksne var hektisk opptatt med å steke pinnebrød.

I nordenden av tunet hadde Marius Park Pedersen rigget seg til med sin stand. Som forfatter og leder av et omfattende prosjekt om Holmlias lokalhistorie har han en håndfull bøker og andre publikasjoner på samvittigheten, samtidig som han jevnlig holder foredrag og arrangerer guidede turer. Stadig var besøkende innom for å se på Marius’ siste nyhet på bokfronten samt å diskutere en eller annen lokal kuriositet.

Etter hvert var tiden inne for å rusle tilbake til Prinsdal, og jeg gjorde meg samtidig visse tanker om ikke også de andre gjenværende gårdene i bydel Søndre Nordstrand har ett eller annet å lære av Søndre Aas når det gjelder fremtidige førjulstradisjoner?