Forsker trenger hjelp til kartlegging av sjelden slange

Slettsnok har en tydelig mørk stripe gjennom øyet, og rund pupill.

Slettsnok har en tydelig mørk stripe gjennom øyet, og rund pupill. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Innsendt Zoolog/forsker Beate Strøm Johansen ved Naturmuseum og botanisk hage, Universitetet i Agder, holder på med en nasjonal kartlegging av SLETTSNOK (latinsk navn: Coronella austriaca).

Slettsnok er Norges sjeldneste slange. Den lever i et belte langs kysten fra Østfold til Rogaland, med sin hovedutbredelse på Sørlandet. Så langt vi vet, har den sin nordgrense i Oslo og Akershus. Den spiser andre slanger, stålorm, firfisle, spissmus og mus.

Slettsnok er ikke giftig, men den kan ved første øyekast minne om en brun hoggorm.

Slettsnok er brun til grå, og har en mørk stripe gjennom øyet på hver side av hodet, og rund pupill. På ryggen er to rader med mørkebrune prikker (hoggorm har siksak). Slettsnok står på rødlista over truete og sårbare arter.

Naturmuseum og botanisk hage, UiA, har et forskningsprosjekt på slettsnok. Vi ønsker å finne ut mer om utbredelsen i Norge. Etter sommeren 2019 sitter det sikkert folk med bilder på mobiltelefonen av denne sjeldneste slangen i Norge.

Hvis du er så heldig å ha sett en slettsnok, og kanskje også tatt et bilde, send forklaring om hvor du fant den + dato til zoologen på epost: beate.johansen@uia.no

Det aller viktigste som forskeren trenger er:

Opplysninger om sted (så nøyaktig som mulig for å kunne sett et kryss på kartet)
+ cirka dato/årstall. Og helst også et foto, hvis man har.

Beate tar gjerne imot eldre observasjoner også.


Send inn tekst og bilder «

Dette er din avis - skriv om det som opptar deg i nærområdet og del det med andre. Stort eller smått - det er plass til alt!

Artikkeltags