Visste du at hummere er noen hissige einstøinger? De foretrekker enebolig, helst langt unna naboen. Dette og mye mer lærte elevene i 7. klasse ved Nedre Bekkelaget skole, da de ble med Fjordtunet på forskertur i fjæra.

Den ideelle virksomheten Fjordtunet skal sammen med forskere, kunstnere, marinbiologer og fridykkere legge til rette for at alle barn og unge kan få muligheten til å bli kjent med det marine livet og skape engasjement om hvordan vi skal ta vare på våre venner under vann.

Målet er at elevene er forskere i felt, som kartlegger livet i fjæra ved Ormsund og lærer om de ulike artene gjennom et tverrfaglig prosessarbeid.

– Jeg syntes det var morsomt å tegne skapningene vi fant i fjæra, fordi da så vi alle detaljene og la merke til helt nye ting, sier Elise Brandt Haustveit (12).

Sammen med sine medelever skal hun bruke forskningen sin i utviklingen av et marinpedagogisk opplegg, som hun selv skal kunne undervise i.

Fridykkere fra Spearos Oslofjord er med i prosessarbeidet og hentet opp levende skatter til elevene fra sjøen. Det var stor entusiasme da elevene fikk føle på en slimete ål eller se hvordan eremittkrepsen forsiktig tittet ut av huset sitt.

Dessverre finner alltid dykkerne også mye som ikke bør være i vannet, og de har hentet opp dekk, flasker, plast, bokser og til og med sprengstoff. Oslo Havn kom med den nye elektriske ryddebåten Pelikan II og tok imot alt søppelet. Elevene synes båten var kul og losset ivrig det marine avfallet opp i båten.

Elise kommer med en klar oppfordring:

– Alle bør tenke over hva de gjør med søppelet sitt! Hver eneste liten søppelbit som havner i naturen og sjøen kan skade små skapninger som ikke har gjort noe som helst for å fortjene alt dette.

Kast søppelet ditt og det du finner i en søppelkasse, så gjør du mye selv om det ikke alltid føles sånn.