Gå til sidens hovedinnhold

Dette er folkene bak KFUMs bunnsolide talentsatsning

Artikkelen er over 6 år gammel

KFUM-kameratene feiret 75 år som fotballklubb i 2014, og har de siste årene vært Oslos nest beste fotballag bak Vålerenga. Suksessen ligger i kontinuitet og et strålende miljø for satsning.

EKEBERG: Det siste tiåret har KFUM sitt a-lag hevdet seg som et av de beste lagene i hovedstaden, og som det desidert beste i lokalområdet. Flere ganger har laget vært nære et opprykk til 1. divisjon - og siden opprykket i 2008, har de befestet seg som et topplag i 2. divisjon.

Og det utelukkende ved å satse på egne talenter.

Skal vi tro sportslig leder, Eivind Arnevåg ligger suksessen i lokal tilhørighet og en tro på at talenter fra klubbens egne rekker, oppvokst med klubbens egen "tiki-taka" inspirerte spillerstil.

For både han og klubbens daglige leder, Thor-Erik Stenberg mener at nettopp det å ha sin egen stil, sine egne verdier og fokuset på et stabilt klubbmiljø, med kontinuitetsbærere i alle ledd, er nøkkelen til klubbens fremgang de siste årene.

Opplever stor suksess

KFUM-akademiet - slik det er i dag, startet som et prøveprosjekt august 2013, med 30 barn som etter skoletid både fikk leksehjelp, et måltid og fotballtrening med kompetente trenere. Fort opplevede akademiet stor pågang, og i dag er det nesten 300 barn registrert på akademiet.

- Vi driver det som et slags SFO, altså et tilbud til barn etter skoletid. Mange er også for gamle til det vanlige SFO, arrangert av skolen, så derfor er dette et kjempetilbud for disse, forteller Stenberg.

Akademiet koster 1800 kroner i måneden, og da får barna et trygt miljø å være i, hjelp med leksene og et avansert sportslig opplegg.

- Selv om vi sier vi driver et SFO, er kvaliteten på det fotballfaglige like godt - om ikke bedre - enn mange andre akademier. Akademi er egentlig et veldig vidt begrep, og jeg mener vi driver det beste opplegget, fortsetter han.

Klubben er en del av fotballforbundets landsomfattende fotballfritidsordning, som er et satsningsprosjekt for barn og ungdom i landet. Opplegget er kyndig ledet av tidligere landslagsspiller og utenlandsproff, Halvard Thoresen.

Ønsker livslange forhold

Som en av ytterst få klubber i Oslo, har fokuset på kontinuitet og en grunnverdi helt ned til femårsalderen, vært essensielt i byggingen og utviklingen av KFUM-kameratene.

- Vi ønsker et livslangt forhold med folkene rundt KFUM, som kjenner til - og vet hva slags verdier vi står for her. Som kjenner til "kåffaverdiene". Derfor legger vi til rette for at tidligere kåffa-spillere kan utvikle seg her til å bli gode ledere og trenere, sier Stenberg.

Som et av tiltakene blir tidligere spillere - de som ønsker det, sendt på trenerkurs for å utvikle leder- og trenerferdigheter. Dette i et ledd for å få alle som ønsker det, en best mulig trening- og utviklingshverdag.

Alle lag fra 12-13 års alderen og oppover i KFUM, skal ha trenere med godkjent C-kurs fra fotballforbundet. I tillegg skal ingen lag bli satset mer på enn andre. Derfor er det også slutt på foreldre i trenerrollen og i treningshverdagen.

Opptatt av årgang - ikke lag

I KFUM er man opptatt av hele årgangen, og ikke bare enkelte lag. Derfor finnes det ikke låste lag, men flere lag som samarbeider, og der spillere rullerer mellom lagene. Alt ettersom hvor de befinner seg i utviklingsløpet.

– Her skiller vi oss fra veldig mange andre lag, som ofte bare satser på et enkelt lag, og dermed legger alle ressurser på den ene gruppa. I KFUM tenker vi på alle, og gir alle like forutsetninger, hevder Stenberg.

 "Topping" eller differensiering er man derimot ikke bekymret for skal ha en negativ effekt på barna.

Vi ser ikke noe problemer med å legge opp treningene etter hvem som ønsker å trene mest eller hvem som har kommet lengst ferdighetsmessig. Tvert i mot opplever vi at de mindre gode spillerne mister motivasjon og glede med fotballen hvis de bare spiller mot barn som er mye bedre, mener sportslig leder Eivind Arnevåg.

Selv om denne formen for talentsatsning i fotballen er blitt heftig debatert, både i media og i Fotballforbundet de siste årene, er det ingen særskilt ordning KFUM bruker på dette området. I Fotballforbundet er det allerede blitt vedtatt at det er hensiktsmessig å dele barna inn i to grupper -  "øvet" og "ikke øvet".

En modell KFUM-akademiet også bruker aktivt.

"Kåffastilen"

Inngrodd i brakkveggene på Ekeberg har det aldri vært noen tvil om hvordan KFUM ønsker å fremstå på fotballbanen. Klubben har en fast spillerstil som alle lagene må føye seg etter - "kåffastilen."

Stilen stammer helt tilbake til 70-tallet, men er senere, naturligvis, videreutviklet gjennom blant annet A-lags trener Ståle Andersen fokus på spille ballbesittende fotball i reneste Barcelona-ånd.

Fokuset ligger på å ha mye ball, trene med flest mulig ballberøringer, og utvikle evnen til hurtig ballgjenvinning.

– Vi har innprentet et spillersystem i alle lagene i KFUM, som går på å spille oss ut bakfra, ha mye ball, spille langs bakken og gjenvinne ballen hurtig når vi mister den. Sånn sett finner vi inspirasjon fra hvordan Barcelona spiller. Jeg pleier å si at eneste grunnen man skal ha for å få forlate "kåffa", er hvis man får tilbud fra Barcelona, ler Arnevåg.