BERGKRYSTALLEN/ØSTMARKA: Forrige torsdag var Frank Alm Haugen og hans parson russell terrier Stratos på tur i Østmarka, da Stratos gravde frem 55 trøfler ved navn «Elaphomyces Citrinopapillatus», en så langt ubeskrevet art fra vitenskapens side.

– Vi holder på å beskrive denne trøffelarten nå, sier soppforsker Anne Molia ved Universitetet i Oslo til Nordstrands Blad.

Les også: Her finner Stratos trøfler på Lambertseter

DELIKATESSE: Her er  noen av trøflene Stratos fant forrige torsdag. FOTO: PRIVAT

Ikke helt ukjent

For helt ukjent for forskerne er denne trøffelen ikke.

– Vi har den fra tre-fire steder i Oslo, Akershus, Buskerud og Telemark, så supersjelden er den ikke, men altså ubeskrevet, forteller forskeren.

– Da jeg så disse trøflene, med den størrelsen og formen, tenkte jeg at det måtte være noe spesielt. Den finnes ikke i noen bøker, sier Frank Alm Haugen.

Ifølge Haugen bruker duoen gjerne 25-30 timer i uka på turer i skog og mark. Hobbybiologen og hunden hans har vært i Nordstrands Blad før, med funn av trøfler og gaupespor.

Les også: Stratos fant gaupespor på Bergkrystallen

Imponerende nese

Stratos er bare ett år og åtte måneder gammel, men allerede en racer på å finne blant annet trøfler.

Hans første trøffelfunn gjorde han selv, men etter hvert har Haugen trent Stratos til å finne trøfler på kommando.

Den rødlistede trøffelen ble først funnet i Bamble i Telemark, og finnes helst på steder med rik granskog.

– Det var ekstra morsomt at Stratos fant denne typen trøffel, og at det skjedde i Østmarka, et område vi liker å gå tur i. Hadde jeg visst da vi fant den at den er rødlistet, hadde jeg lagt noen tilbake i jorda, forteller Haugen, som måtte stanse sin firbeinte turkompis og trøffelfinner fra å grave opp flere trøfler i samme område.

Les flere saker fra noblad.no