Gå til sidens hovedinnhold

Frisbee-banen på Brannfjell - igjen!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I mitt debattinnlegg i Nordstrands Blad for et år siden uttrykte jeg bekymring for de negative følgene av frisbeebanen på Brannfjell. Siden den gang har både antall spillere og skadene på naturen fortsatt å øke.

Det som en gang begynte som en liten, lokal fritidsaktivitet i åpent landskap, har gradvis blitt utvidet til en 18 hulls bane, og de fleste kurvene ligger nå inne i skogen. Banen regnes som en av Europas beste med minst 40.000 spillere i året og har også fått riksdekkende omtale, blant annet i NRK og Aftenposten. Noen sier den i fjor var verdens mest besøkte frisbeebane.

Les også

Brannfjell er verdens mest spilte frisbeegolfbane. Sjekk hvor mange runder som ble spilt i 2020

I Aftenposten 18.04.21 var det en oversikt over endring i medlemstall for de forskjellige idrettene det siste året. Frisbee ledet suverent med en økning på 78,7%. Vi vet hvor mange av dem har funnet veien... På annenplass lå kajakk med bare 16,5% økning. Jeg kan forstå alle argumentene med lavterskeltilbud, folkehelse, gleden av å spille med venner etc., så motstanden går mot plasseringen, ikke frisbee som sport.

Selv om mange var skeptiske allerede den gang kurver plutselig dukket opp inne blant trærne, har sameksistensen mellom spillere, andre brukere av skogen, vegetasjon og dyreliv gått tålelig bra ved at alle har tatt hensyn. Inntil pågangen «eksploderte» for noen år siden!

Nabovarsel, konsekvensutredning og en skriftlig avtale med kommunen har vært fraværende. Fram til nå har det visstnok bare vært en muntlig tillatelse fra Bymiljøetaten (BYM). I mellomtiden har aktiviteten utviklet seg til en stor idrett, selv om Brannfjell i motsetning til Ekebergsletta er definert som nærturområde og «svært viktig friluftsområde» av Oslo Kommune. Taperen er det naturlige miljøet i skogen og alle som får ro og glede av naturopplevelser. Den manglende respekten for naturen er urovekkende.

Les også

Disse tiltakene skal settes inn på frisbeegolfbanen på Brannfjell: – Det vil bli bedre både for naboer og spillere

Frisbeespillerne varierer fra profesjonelle konkurransespillere til nybegynnere. Noen er organiserte i en sendeplateklubb, noen er uorganiserte. Banen driftes av en frisbeeklubb i Lørenskog. De aller fleste spillerne er høflige overfor turgåere, men alle forventer at man går raskt videre så de får kastet. Noen av kurvene har blitt flyttet lengre innover i skogen for å unngå at sendeplatene lander på gangveien og i folks hager. I den forbindelse fikk spillerne tillatelse av BYM til å felle trær for å bedre de nye siktlinjene.

Intensjonen er god, men det betyr dessverre også at nye områder av skogen blir slitt ned. Noen trær har blitt beskyttet av planker nederst, for å hindre skader når sendeplatene smeller inn i trestammene i opptil 60 km/t. Positivt for den nederste delen av de få trærne det gjelder - selv om det unektelig framstår som et paradoks at ikke frisbeeaktiviteten heller flyttes til et mer egnet sted! Hvorfor ikke bygge en hinderløype der det ikke er turgåere, dyreliv og vegetasjon? Vår lokale klubb har vært imøtekommende og sagt at de vil rydde søppel. Det er også positivt og påkrevet, og forhåpentligvis omfatter det også sigarettstumper og snuspakker. Jeg vil påpeke at disse endringene har funnet sted fordi stadig flere i nærmiljøet protesterer mot frisbeebanen.

I forbindelse med den nyåpnede golfbanen på Grønmo vurderes det allerede om man må stenge en periode for å la banen hvile. Hvorfor ser man ikke samme tankegangen for Brannfjell? Her foregår aktiviteten fra morgen til kveld året rundt. Hvor står bydelspolitikerne våre i denne saken? Store ord om naturvern blir tomme hvis vi ikke engang greier å ta vare på de grønne lungene i nærmiljøet. Naturen i skogen viser alle tegn på at den ikke tåler det harde og konstante trykket den utsettes for. Det er tydelig enten man liker frisbee eller ikke, men kanskje lettere å ignorere hvis man etter endt spill kan snu ryggen til og reise hjem til sitt eget nærmiljø.

Les også

Håpløst år for Ekeberg Landhandleri i fjor - nå håper innehaver Mikkel på en bedre sommer: – Vi er positive

Nylig oppsto en interessant situasjon: Motstanderne av banen laget et opprop. I løpet av det første døgnet kom det inn over 60 underskrifter. Noen valgte å være anonyme offentlig. Dette ble tydeligvis sett som et godt initiativ, for allerede neste dag hadde frisbeespillerne sitt eget opprop, som fikk 500 signaturer i løpet av dagen. Veldig få så noe behov for å være anonyme. Forskjellen kan virke overveldende, men sett i forhold til at de har 40.000 spillere og Bymiljøetaten i ryggen, illustrerer det også styrkeforholdet i Brannfjell. Betyr det at en sterk særinteresse skal kunne trumfe allmennhetens rett til trygg og skånsom ferdsel, og at den sterkestes rett skal gjelde? Dessuten, hvis man sorterer på dem som har et forhold til Brannfjell i tillegg til å spille frisbee, blir nok tallene mer jevnbyrdige.

Det har vært mange innspill til Bymiljøetaten de siste årene, ikke minst et velbegrunnet innlegg fra en motstander av banen 19. april i år. All korrespondanse ligger forøvrig tilgjengelig på eInnsyn under Bymiljøetaten. I stedet for å svare på innholdet valgte de en velkjent hersketeknikk for å snakke ned avsenderen. De konkluderer: «Vår opplevelse er at det går mye tid med til saksbehandling av henvendelser om frisbeegolfbanen på Ekeberg fra en håndfull personer. Dersom du ikke har ny og relevant informasjon ser vi oss nødt til å avvise henvendelsen. Grunnløse og udokumenterte anklager tas ikke til orientering.»

BYM er delegert et stort ansvar med å ivareta fellesområdene for byens innbyggere og passe på at føringene i blant annet allemannsretten blir fulgt. De må tåle at det blir påpekt når det begås urett eller at særinteresser blir prioritert.

Les også

Irritert på eplehageutbygging? Da kan dette være godt nytt

Norge og resten av verden har vært gjennom mange utfordringer det siste året, og jeg velger å tro at BYM har strukket seg lengre for å få de unge ut i bevegelse og frisk luft enn de ellers ville gjort. Nå ser vi imidlertid slutten på restriksjonene, og andre muligheter åpner seg.

BYM skal foreta en evaluering av frisbeebanen til høsten. Mitt håp er at de vil beslutte flytting av banen til et mer egnet sted, og at vi kan takke Brannfjell og nærmiljøet for oppofrelsen i en vanskelig tid. I mellomtiden er det viktig at så mange som mulig synliggjør sitt engasjement. Det er plass til alle når hver av oss setter små fotavtrykk, og alle som uten å heve røsten har sluttet å bruke skogen, bør kunne ønskes velkommen tilbake. Jeg forstår frisbeespillernes ønske om flere baner til en populær og helsebringende sport, men de bør legges til steder med færre negative konsekvenser. La oss ta vare på Brannfjell som en perle i nærmiljøet, slik at også ettertiden kan ha glede av «Hundremeterskogen».

Les også

BSK og OIK fortviler over at milliardprosjektet på Ekeberg utsettes ett år: – Vi håper likevel på byggestart etter fellesferien

Les også

Kjempeprosjektet står stille - kan komme krav mot kommunen: - Vi føler oss forledet