Gå til sidens hovedinnhold

Fritt skolevalg til det beste for Oslo syd

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

13. september har kommet og gått og med det fordøyer mange valgresultatet. Med en rødgrønn regjering og et rødgrønt byråd går fritt skolevalg i hovedstaden en usikker fremtid i møte. Fremskrittspartiet ønsker å bevare fritt skolevalg, slik at elever bosatt i Oslo syd får velge den skolen man vil selv gå på.

Det går rundt 20.000 elever på videregående skoler i hovedstaden. Av disse 20.000 er det svært få som velger skole basert på hvilken postadresse man har. Responsen fra våre skolebesøk, debatter og en spørreundersøkelse er klinkende klar: Oslo sine elever ønsker å bevare fritt skolevalg.

Med et Arbeiderparti-byråd og nå også Arbeiderparti-regjering vil fritt skolevalg gå en svært usikker fremtid i møte, der man i Oslo flørter med tanken om å skrote fritt skolevalg og heller satse på kvotering og å gi ekstrapoeng på bakgrunn av minoritetsbakgrunn eller kjønn.

Med fritt skolevalg vil man ikke bare få fornøyde elever, men man vil også legge til rette for et mer jevnt nivå i skoleklassene. Dette vil igjen gjøre arbeidsdagen enklere for lærerne, for ingenting er mer stressende for en lærer enn å holde styr på elever som ligger på alt fra 6 i snitt og helt ned i 2 i snitt innen karakternivå. Fritt skolevalg er også et tiltak mot segregeringen, der det fører til økt flyt mellom østkant og vestkant, der elever fra Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand kan reise til andre bydeler, og motsatt. På denne måten kan elever møtes på tvers av byens skiller og lære av hverandre.

Der elever med jevnt snitt møtes vil læreren og eleven få en bedre og enklere skolehverdag, i tillegg som at det er et tiltak mot økt segregering. Fremskrittspartiet ønsker å beholde fritt skolevalg i Oslo, slik at elever fra Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand kan nyte en tryggere og enklere hverdag på skolen som man selv ønsker å gå på.