Oppegård kommunes frivillighetspris Fellesnevner for de nominerte: Inkludering og engasjement

STOPP STØYEN: Engasjementet sprang ut fra FAU ved to skoler, her representert ved Caroline Monstad Høgsnes, Helge Marstrander og Johanne Ingierd. Nå er aksjonsgruppen nominert til Frivillighetsprisen.

STOPP STØYEN: Engasjementet sprang ut fra FAU ved to skoler, her representert ved Caroline Monstad Høgsnes, Helge Marstrander og Johanne Ingierd. Nå er aksjonsgruppen nominert til Frivillighetsprisen.

Artikkelen er over 2 år gammel

Stål Rune Jensen, Kyrre Riis og aksjonsgruppen Stopp Støyen er de tre nominerte til Oppegård kommunes frivillighetspris 2017.

DEL

(Østlandets Blad) OPPEGÅRD: Hvem som får frivillighetsprisen avdekkes i Kolben tirsdag 30. januar. Totalt kom det inn forslag på åtte ulike kandidater. Juryen har nå nominert de tre som blir invitert til hedringen i slutten av januar.

– Gir overskudd

Stål Rune Jensen er både stolt og målløs over nominasjonen. Han har i årtier arbeidet med trening for psykisk utviklingshemmede i Follo og Oppegård IL. I årene som styreleder i OIs gruppe for tilrettelagt idrett, har medlemstallet vokst fra 8–10 til over 50. Gruppen tilbyr seks idretter: Fotball, friidrett, truger, svømming, bowling og skøyter. I begrunnelsen for nominasjonen heter det blant annet:

– Stål står på for at de med psykiske hemninger skal ha et så godt tilbud om aktivisering og opplevelser som mulig. Han henter deltagerne hjemme og på institusjoner. Medlemmer har kommet på et høyt nivå, og flere har fått medaljer i både nasjonale og internasjonale konkurranser.

Til ØB forteller Jensen at han har brent for de svakeste hele sitt liv. Han begynte å jobbe med funksjonshemmede før han selv fikk en datter med funksjonshemninger.

– Arbeidet med tilrettelagt idrett gir meg det overskuddet som trengs i hverdagen. Aller mest givende er det å se gleden til utøverne og den mestringsfølelsen de får når de gjennomfører oppgavene både på trening og konkurranser. Noen vinner sin kamp med en OL-medalje, andre ved å få til noe de aldri har gjort før, sier Stål Rune Jensen som understreker at han har et godt team av andre foreldre rundt seg.

Brenner for inkludering

I over 20 år har Kyrre Riis ledet Kolbotn IL Basket. Han stiller opp ved kamper og turneringer, jobber for inkludering i idretten og for å få medlemmer til å ta leder,- dommer- og trenerkurs.

– Spør du hva jeg er mest stolt av, er det uten tvil at jeg har bidratt til å få endret de internasjonale spillereglene, forteller Riis og utdyper:

– I Kolbotn Basket har vi i mange år jobbet for å inkludere dem fra familier og miljøer hvor unger ikke tradisjonelt driver med idrett. Vi har spesielt gått inn for å ta hånd om muslimske jenter og andre fra kulturer hvor det forventes at jentene bærer hodeplagg og kroppstildekking. Vi har tatt dem inn, og de har fått beholde sin hijab og bruke klær som tradisjonen aksepterer. I samarbeid med Akershus idrettskrets startet vi med regler på lokalt plan, før de ble innført nasjonalt og nå er de internasjonale spillereglene endret.

Ydmyke og stolte i Stopp Støyen

Den tredje nominerte, aksjonsgruppen Stopp Støyen, er foreslått fra flere hold. Blant begrunnelsene nevnes:

– Stopp Støyen, ved personer som Helge Marstrander, Paal Sjøvall og Caroline Monstad Høgsnes, har brukt ufattelig mye energi og et imponerende antall timer på å opplyse Oppegård og Oslos beboere, lobbyere mot politikerne, aktivisere nærmiljøet og generelt jobbe steinhardt for å ivareta det gode miljøet som gjør at så mange av oss trives her.

Til ØB sier Helge Marstrander at nominasjonen varmer og kommenterer videre:

– Stopp Støyen er ingen etablert organisasjon, men en gruppe som sprang ut fra FAU ved to skoler. En gruppe på 15–20 har virkelig engasjert seg, men flere hundre har bidratt. Suksessfaktoren er at Stopp Støyen har klart å organisere det folkelige engasjementet.

Han trekker frem de store samlingene, som folkemøte på Tårnåsen, samling foran rådhuset, fakkeltoget og Stopp Støyen-løpet, men også at folk flest mobiliserte så sterkt at det kom inn over 1200 høringssvar om beredskapssenteret på Taraldrud. Nå er saken så godt som avgjort.

– Var det verdt innsatsen?

– Definitivt. Hadde ikke vi i Stopp Støyen gjort noe, ville resultatet vært ganske mye dårligere. Så lite beskjeden kan vi være. Derfor er vi ydmyke i forhold til nominasjonen, men også stolte over å ha fått til noe, sier Helge Marstrander.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken