– Dette har vært en godt bevart hemmelighet siden juni måned, smiler Audun Westad, styreleder i Gamlelinja borettslag. I forbindelse med 40-årsmarkeringen for utbyggingen av borettslaget hadde han ideen om å lage en egen bok. Denne gis til alle beboere som julegave i år. Dessuten skal alle nye som flytter til Gamelinja få et eksemplar som velkomstgave.

Mye god lokalhistorie

– I løpet av disse 40 årene er det mye historie som har blitt til. Mange ulike mennesker har vært innom i årenes løp og mange minner har blitt skapt her. Vi vil derfor benytte denne anledningen til å skrive noe av denne historien ned – både den gamle historien som ligger før Gamlelinja så dagens lys og det som har skjedd i nyere tid, forklarer Audun og fortsetter:

– En stor takk rettes først og fremst til Holmlia lokalhistorie og prosjektleder, Marius Park Pedersen.

Marius Park Pedersen lanserte tidligere i år to andre nye bøker. Han har ikke kunnet si noe om boken «Om Gamlelinjas historie» fordi det har vært en hemmelighet, men nå tar han bladet fra munnen:

– Jeg er kjempeglad for at Audun Westad og Gamlelinja borettslag kom til meg med denne ideen. Jeg er helt sikker på at beboerne synes det blir enda mer interessant å bo på Gamlelinja når de leser lokalhistorien herfra. Den er skreddersydd for Gamlelinja men den tar også for seg resten av Holmlia. Men jeg har inkludert mye spennende jernbanehistorie, som ikke er kommet i bokform på denne måten før nå. Og det har jeg gledet meg spesielt til, sier Marius.

Tilhørighet skaper trivsel

Det er også et annet viktig element:

– Nå gjør Gamlelinja Borettslag noe jeg har hatt et stort ønske om at alle borettslag og sameier gjør. Nemlig å gi en ny beboer en velkomstbok med lokalhistorie. Da får man umiddelbart en mulighet til å tilegne seg kunnskap om området man bor i. Det kan skape følelsen av tilhørighet og stolthet. Og i sin tur blir man naturlig glad i sitt nærområde. Da tar man også vare på det. Lokalhistorie er viktig på mange plan, forklarer forfatteren som håper flere blir inspirert av denne ideen.

Audun Westad er enig.

– Lokalhistorie er viktig og denne boken er vi ordentlig stolte av. Jeg vil også takke alle beboere som har bidratt med bilder og historier, latter og mimring. Det er kjempemoro å kunne gi denne boken til alle som bor her og ønske en riktig god jul! sier en meget fornøyd og stolt styreleder i Gamlelinja borettslag.

Glade og takknemlige beboere

Nylig sto styret og pakket 180 bøker i gaveposer og etterpå gikk de rundt i borettslaget og la julegaven i alle postkassene. Med en spesiallaget video og melding på telefon ble alle oppfordret til å hente «noe» i postkassen sin. Allerede sent samme kveld var det mange som hadde vært ute og hentet gaven i postkassen. Mange hyggelige takkemeldinger og julehilsener er blitt skrevet til styret på borettslagets beboerforum på Facebook.

– Her er det et borettslag som skaper stor trivsel og glede blant sine beboere. Og vi kan vel med sikkerhet si at Gamlelinja borettslag er det første på Holmlia hvor alle har en historiebok (om Holmlia) i hylla! Og det er jo beundringsverdig! avslutter Marius Park Pedersen, forfatter og prosjektleder i Holmlia lokalhistorie.