På tiltalebenken for miljøforurensing

VENTER PÅ DOM: Rettsaken mot mannen som står tiltalt for å ha forurenset Gjersrudbekken og Ljanelva gikk over tre dager i Oslo tingrett. ARKIVFO

VENTER PÅ DOM: Rettsaken mot mannen som står tiltalt for å ha forurenset Gjersrudbekken og Ljanelva gikk over tre dager i Oslo tingrett. ARKIVFO

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Rettsaken mot en mann som er tiltalt for å ha forurenset Gjersrudbekken og Ljanselva avsluttes i Oslo tingrett denne uken.

DEL

OSLO: Mannen, som arbeidet for en kjemikalieleverandør til Klemetsrudanlegget, er tiltalt for å ha tømt 4000 liter ammoniakk-løsning i en kum som ledet til Gjersrudbekken og videre til Ljanselva.

Forurensingen skal ha skjedd i forbindelse med fyllingen av en tankbil, ifølge kommunikasjonsrådgiver Markus Lestra ved Oslo tingrett.

Les også: Kjemikalieutslipp på Klemetsrud

Ødela livet i bekken

Den akutte forurensingen, som skjedde i desember 2012, ble ikke varslet av Energigjenvinningsetaten fordi ansatte på befaring verken kjente lukt eller så andre tydelige tegn på forurensing.

Fylkesmannen fikk dermed først beskjed om utslippet 31. januar 2013.

Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) undersøkte bekken etter vårløsningen 11. april, og kunne slå fast at fiske- og bunndyrlivet i Gjersrudbekken og øvre del av Ljanelva var kraftig redusert sammenlignet med tilsvarende prøver året før.

Les også: Vil ha fisken tilbake i Ljanselva

Den nå tiltalte sjåføren, som den gang innrømmet å ha helt rundt 50 liter ammoniakkløsning i en kum ved to tilfeller, ble nektet adgang til gjenvinningsanlegget på Klemetstud.

Flyttet ørreter

I september 2013 flyttet folk fra Miljøprosjekt Ljanselva, Oslo Elveforum, Energigjennvinningsetaten og Bymiljøetaten blant annet gyteklare ørreter fra nedre del av Ljanselva til Gjersrudbekken.

Les også: Ga nytt liv i død bekk

Eksperter mente da at det skulle være gode muligheter for å få opp igjen fiskebestanden i Gjersrudbekken og øvre del av Ljanselva.

Les også:

Anniken varslet om forurensing i Ljanselva

Fyringsolje har rent ut i Ljanselva

Ulsrudbekken ble melkehvit

"Utslipp" var øvelse

Les flere saker fra noblad.no

Artikkeltags