Gå til sidens hovedinnhold

Gratis skolemat - en seier for fellesskapet

Artikkelen er over 1 år gammel

leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I valgkampen møtte jeg en far som fortalte meg følgende historie. Han brukte mye penger på å gi sine barn en god matpakke hver dag. Men barna syntes det var flaut å spise matpakke på skolen siden de andre elevene gikk på butikken og kjøpte boller. Han visste ikke hva han skulle gjøre for å få sine barn til å spise maten han lagde til dem. Jeg er derfor veldig glad for at jeg kunne fortelle ham at Arbeiderpartiet hadde som en av våre kampsaker at det skulle innføres gratis skolemat i Osloskolen.

Selv går jeg siste året på videregående, og selv om det har skjedd store endringer i Osloskolen siden jeg begynte i 2006, så har et felles måltid i regi av skolen, latt vente på seg.

Jeg har gått på fire skoler, Hallagerbakken, Munkerud, Nordseter og nå Foss videregående skole. Da jeg begynte på skolen fikk vi melk og frukt sammen med matpakken vi selv tok med. Men da jeg begynte på ungdomsskolen ble dette byttet ut med et svinedyrt salgs-automatopplegg fra Tine. Å spise et felles måltid midt på dagen har mange gode konsekvenser. Gratis skolemat bygger en slik kultur.

De to første årene mine på Foss VGS hadde vi en liten privateid kantine, men den er nå nedlagt så nå drar mange elever for å kjøpe mat på butikken i friminuttene.

I mars i år fikk AUF igjennom på Oslo Arbeiderpartis programmøte at partiet skulle gå til valg på gratis skolemat til alle elever i Osloskolen. Velgerne ville ha det, og nå blir det innført.

Gratis skolemat er noe vi i Nordstrand bydel kanskje ikke tenker så mye på, fordi våre barn blir sendt til skolen med mat i magen og en god matpakke i sekken. Dette er dessverre ikke hverdagen for alle barn i Oslo. Derfor er denne politikken så viktig. Flere barn i Oslo drar på skolen uten å ha spist frokost og uten matpakke. Dette gjør det vanskeligere for dem å lære det de skal.

Den nye politikken er en seier for oss i AUF, men ikke minst for alle elevene i Osloskolen.