Seniorsentrene skaper aktive eldre

TAI CHI : Thanh Vuong stiller frivillig opp som gratis instruktør i tai chi  for brukerne på Krystallen treffsenter. Begge foto: Trine Dahl-Johansen

TAI CHI : Thanh Vuong stiller frivillig opp som gratis instruktør i tai chi for brukerne på Krystallen treffsenter. Begge foto: Trine Dahl-Johansen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

På de lokale seniorsentrene våre holder de eldre seg i aktivitet, og her dyrker de hobbyer og får et sosialt nettverk.

DEL

MANGLERUD/LAMBERTSETER: På seniorsentrene finner man en rekke aktiviteter å delta på, alt fra trimgrupper til foredrag og datakurs.

– Det er så hyggelig og positivt! Her hos oss møter du faktisk mennesker fra to generasjoner. I vår håndarbeidsgruppe har vi deltagere fra 65-86 år og skravla går, forteller blide damer på Manglerud gård treffsenter.

FOKUSERT: Berit Folmoe, Kari Talsnes, Berit Mejlbo og Borgny Flatlandsmo forbereder seg til påskemessa på Manglerud gård.

FOKUSERT: Berit Folmoe, Kari Talsnes, Berit Mejlbo og Borgny Flatlandsmo forbereder seg til påskemessa på Manglerud gård.

FOKUSERT: Berit Folmoe, Kari Talsnes, Berit Mejlbo og Borgny Flatlandsmo forbereder seg til påskemessa på Manglerud gård.

To ganger i uka møtes de med ulike håndarbeider og akkurat nå går det mye i gult, for håndarbeidsgjengen forbereder seg til påskemesse.

– Føler du deg for ung for å dra på et seniorsenter som bruker, har de fleste behov for frivillige som kan bidra i både kafeene og som aktivitetsledere, sier damene entusiastisk.

De mener det å være frivillig kan være både helsefremmende og forebyggende.

LES OGSÅ: Mer penger til seniorsentrene

Tai chi for alle

På Krystallen treffsenter samles en fast gjeng hver tirsdag ettermiddag til tai chi-trening.

Til tross for lite egnede treningsfasiliteter i inngangspartiet klarer de fleste å konsentrere seg og følge trenerens bevegelser.

Jan Schoug, Grete Schwitalla, Berit Tobiasen og Florence Skollerud har alle trent tai chi i flere år og føler de får mye igjen for treningen.

– Alle kan lære dette! Det er godt for oss både psykisk og fysisk og treneren tilpasser øvelsene til oss, sier Florence.

LES OGSÅ: Slik kommer Randi seg ut

Balanse og hjernetrim

Tai chi blir ofte praktisert som terapi for å bedre helsen og for å forlenge livet. Det er en kampsport, men den har også en helsebringende gevinst.

Bevegelsene er vakre og grasiøse med fokus på avspenning av musklene og mykhet.

– Man er helt rolig når man kommer hjem og sover godt etterpå, sier Grete og Jan.

Gjengen forsikrer at det er bra trening for både de som har revmatiske plager, de som er hofteoperert og de som har hatt hjertetrøbbel.

– Ta chi virker på mange måter. Man får mer energi, men blir likevel avslappet. Det er også veldig fin trening for balansen og hjernetrim, for til nå har vi lært 27 øvelser. Vi må smile, for man bruker mer muskler når man er sur, og vi må puste riktig. Dette er egentlig en kampsport for oldinger, ler de.

Treneren Thanh Vuong fra Vietnam, tar ikke betalt for instruksjonene på seniorsenteret. Han mener det er viktig å få de eldre i aktivitet, særlig på vinterstid, hvor mange blir sittende hjemme.

– Dette er en form for trening som passer godt for de eldre. Det er sakte bevegelser, man trener balansen og nesten alle ledd, sier han smilende og går i gang med dagens treningsøkt.

– Her er det plass til flere, lokker tai chi-gjengen og fordyper seg i treningen igjen.

LES OGSÅ: Vil bytte ut flexitransport med frivillige sjåfører

Artikkeltags