– Dette så jeg virkelig ikke komme, sier Hanan Abdelrahman fra Søndre Nordstrand, etter at hun fredag 28. mai ble kåret til Årets villmarking 2021.

– Bare det å bli nominert er en stor ære, men at det skulle bli meg føles helt uvirkelig. Det at en person med min bakgrunn vinner en slik pris viser at alt er mulig, sier hun i en pressemelding etter prisutdelingen.

Hanan har kommet seg gjennom flere runder med både publikumsavstemminger og jurymøter, før hun til slutt takk av med den gjeve tittelen. Prisen deles ut av Camp Villmark og gis til en eller flere personer som inspirerer andre til å ta naturen i bruk, og som gjennom egne aktiviteter viser at friluftslivet er tilgjengelig for alle.

Inkluderende og inspirerende

Hanan kom til Norge fra Egypt som 19-åring, og er blant mye annet engasjert i inkludering av innvandrere i friluftslivet. Hennes egen friluftsinteresse er snaut fire år gammel. Hun har tidligere fortalt Nordstrands Blad at det var en turvant venn som sørget for at hun fikk sin første tur i ulendt terreng.

– Du vet aldri hva som kan tenne en gnist i deg som menneske. Hos meg ble en gnist tent i Østmarka. Den turvante vennen min ga meg en skikkelig god opplevelse med god mat og historier underveis, sa Hanan til lokalavisen i november.

Det førte blant annet til at hun begynte å "samle på" toppturer og branntårn, samt er blitt en inspirasjonskilde for andre til å begynne med friluftsliv. Hun har blant annet vært med å starte en turgruppe, der det er lav terskel for å melde seg inn og målet er å få flest mulig folk med ut på tur.

– Jeg ønsker å gi folk den samme gleden som en tur gir meg. Det er nok mange som kvier seg for å gå på tur fordi de ikke har noen å gå med. Kanskje de også er redde fordi de ikke kan nok om det, har Hanan tidligere sagt til Nordstrands Blad.

Utypisk profil med stort engasjement

Her er juryens begrunnelse for hvorfor Hanan er kårets til Årets villmarking 2021:

"Med en bakgrunn som skiller seg vesentlig fra tidligere vinnere har Hanan Abdelrahman så til de grader demonstrert at man ikke trenger å være født med ski på beina for å formidle gleden av å være ute under åpen himmel. Siden hun startet å utforske friluftslivet i 2017 har hun vist oss at naturen kan være et viktig fristed for både kropp og sjel, i tillegg til å være en befriende arena for både mestringsfølelse, integrering og nettverksbygging. Gjennom sitt arbeid med et flerkulturelt friluftsliv har hun også bidratt sterkt til å inspirere enda flere til å komme seg ut på tur og er et levende eksempel på at de gode naturopplevelsene er tilgjengelig for oss alle, uavhengig av bakgrunn og kunnskapsnivå."

Per Anders Iversen, leder for Camp Villmark og juryformann, sier følgende om vinneren:

– Sammenlignet med mange av de som har vunnet prisen før henne er Hanan en noe utypisk profil, men gleden og engasjementet hun formidler er umulig å komme utenom. Juryen leter alltid etter personer som inspirerer andre og som gjennom egne aktiviteter viser at friluftsliv ikke trenger å være verken dyrt, vanskelig eller utilgjengelig. Her har Hanan vært en enorm inspirasjon for mange, noe responsen fra publikum også har vist oss, sier Iversen.