Gå til sidens hovedinnhold

Heia forskning som trumfer jakten på idrettens barnestjerner

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

På under to uker har en video om elitesatsing i barneidrett tatt internett med storm. Professor i idrettsmedisin Christer Malm ved Umeå universitet i Sverige kan notere seg over en halv million visninger av foredraget sitt på Facebook.

Han byr på et innblikk i forskningens verden og slår fast at undersøkelser viser at:

  • 57 prosent av foreldrene tror at barna kan bli eliteutøvere, samtidig som bare 0,3 prosent av barna blir det
  • Tidlig spesialisering fungerer ikke
  • Talent er noe man først kan oppdage etter puberteten
  • Treningen må være mangfoldig
  • Det er ikke nødvendigvis sånn at de som trener mest blir best
  • Man behøver ikke starte tidlig for å bli god i idrett

Som professor Malm sier: Det handler om å ta vare på barnets beste, og han legger FNs barnekonvensjon som fundament for den verdien.

Budskapet hans har provosert, engasjert og blitt applaudert de siste dagene. Du kan se hele hans argumentasjon og fremlegging på nett. Jeg håper at det også treffer en nerve i oss. Vi har en rekke gode klubber for barn og unge i vårt nærmiljø - enten man driver med fotball, håndball, ski, eller cheerleading, for å nevne noen idretter.

Vi har fantastiske foreldre som trofast heier fra sidelinjen, som plastrer skrubbsåret på kneet når uhellet er ute, som oppmuntrer, trår til på dugnader, kjører til kamp og vasker haugevis med svette treningsklær.

Vi har gode trenere som ser alle barna på laget, også de som ikke alltid treffer mål. Vi har trenere som motiverer, som bygger team- og selvfølelse hos hele laget, og som også er der for å lære gjengen sin å takle tap. Vi har trenere som løfter laget sportslig, og som er trygge, gode voksenpersoner.

Det må vi ta vare på.

I dette bildet er kunnskapen som professor Malm nå kommer med svært viktig. Det foregår en rekke debatter innen barne- og ungdomsidrett. En av dem handler om topping av lag i stadig yngre aldersklasser, en annen om jakten på de som kan bli fremtidens nye eliteutøverne. En jakt som fort kan forville seg godt ned i barneskolealder, og som lett kan få et ekstra push av overivrige foreldre, eller trenere.

Da er det greit å huske på at talent er noe man først kan oppdage etter puberteten. Tidlig spesialisering fungerer dårlig, ifølge Malm.

Vi tar hatten av for voksne som skaper idrettsglede og gode opplevelser for alle barn, gjennom sunn, allsidig og morsom lagidrett. Det er langt viktigere enn å jakte idrettens barnestjerner.

LES OGSÅ:

Vi i Nordstrands Blad surmuler ikke lenge og sier derfor velkommen, enten det handler om kaffe, sushi eller blomster!

Velkommen til oss! Hilsen kommentarfeltet

Nordstrands Blad mener: Som foreldre må vi ta avstand fra likerklikkjaget