(Avisa Oslo): St. Hallvard-medaljen er hovedstadens spesielle heder til personer som har gjort en verdifull innsats for Oslo kommune eller på annen måte gjort seg fortjent til byens påskjønnelse.
Medaljen er Oslo bys høyeste utmerkelse og har vært delt ut siden 1956.
Det var i mars vinnerne av årets St. Hallvard-medalje ble annonsert, og tirsdag fikk både «Kuppern» og Begum overrakt medaljen under en høytidelig lunsj i Oslo rådhus.
Ordfører Marianne Borgen sto for utdelingen.
– Nasreen Begum har gjennom flere tiår jobbet for integrering og å se ressurser i mangfoldet. Gjennom sitt arbeid med Bydelsmødrene har hun bidratt til å bygge ned terskelen for å delta i samfunnet og gitt frivillige en arena å bidra på. Resultatet er tettere dialog og deltakelse i lokalmiljøet som også kommer unge til gode» sa ordfører Marianne Borgen da vinnerne ble annonsert tidligere i år.
Juryens begrunnelse: Nasreen Begum
Nasreen Begum tildeles St.Hallvard-medaljen for sitt initiativ og engasjement for integrering og inkludering av kvinner og barn med minoritetsbakgrunn.
Nasreen Begum startet Bydelsmødrene i 2016 som i dag består av 130 frivillige kvinner med bakgrunn fra 35 land. Bydelsmødrene består av frivillige kvinner, primært med etnisk minoritetsbakgrunn. I samarbeid med Oslo kommune jobber frivillige bydelsmødre med å bygge bro mellom kvinner og bydelen.
Bydelsmødrene med Nasreen Begum i spissen skaper tillitsfulle relasjoner til kvinner med minoritetsbakgrunn og lite sosialt nettverk, en gruppe som det offentlige ofte har vanskeligheter med å nå. Bydelsmødrene når denne gruppen fordi de har store nettverk og kjenner folks kultur og språk.
Ved å møte kvinner i sine nærmiljøer, skaper bydelsmødrene gode og trygge rammer for samtaler og inviterer inn i felleskap og aktivitet. Mange av bydelsmødrene har også selv erfaring med å være nye i Norge. Deres unike kultur- og språkkompetanse skaper tillitt og bidrar til informasjonsformidling og kunnskapsdeling.
Nasreen Begum har 10 års erfaring fra Groruddalssatsingen og 20 års erfaring fra frivillig arbeid med kvinner og barn i ulike tiltak i bydelen. Blant annet startet Nasreen Begum den frivillige foreningen «Stolte jenter» i 2011 i samarbeid med Furuset IF.
I midten av mars 2020 startet Bydelsmødrene en hjelpetelefon for korona-relaterte spørsmål. Tjenesten er bemannet av 50 frivillige som snakker 24 språk. I tillegg gjør de mye aktivt oppsøkende arbeid blant minoritetsbefolkningen med dør til dør-tiltak for å informere om gjeldende smitteverntiltak.
I 2021 startet Bydelsmødrene tilbudet Bydelsfedrene for også å nå ut til menn med minoritetsbakgrunn.
For sitt engasjement for integrering og inkludering mottar Narsreen Begum St.Hallvard-medaljen for 2021.
– Tusen, tusen takk. Det er rørende og en stor ære å motta St. Hallvard-medaljen. Men dette er ikke min pris, det er prisen til alle de frivillige bydelsmødre som gjør en frivillig innsats døgnet rundt i Oslo by. Måtte denne medaljen være et symbol på at det nytter! Dette hadde jeg virkelig ikke drømt om da jeg stiftet organisasjonen Bydelsmødre Norge i 2016, sa Nasreen Begum om tildelingen.
– «Knut «Kuppern» Johannesen er Oslo-gutten som ble en del av verdenseliten på skøyter. Navnet hans er synonymt med skøytehistoriens gullalder. Han har gjennom hele livet vært en sterk bidragsyter og motivator til å fremme idrett og idrettsglede blant barn og unge. Denne tildelingen er en anerkjennelse av innsatsen fra byen han er født og oppvokst i, sier ordfører Marianne Borgen.
Juryens begrunnelse: Knut «Kuppern» Johannesen
Knut «Kuppern» Johannesen tildeles St.Hallvard-medaljen for sitt livslange engasjement og innsats for idretten.
Knut «Kuppern» Johannesen har gjennom hele livet vært en sterk bidragsyter og motivator for å få barn og unge interessert i sport. Han har vært involvert i Morgendagens Skøyte-Ess i mange år og hans eget fond, Knut Johannesens Fond, er nå en del av denne satsingen. Fondet deler ut midler til ungdom som ønsker å satse på skøyteidretten. Flere tusen barn og unge har fått oppleve å gå Kuppern-runden sammen med «Kuppern» på Skøytesportens dag på Valle Hovin.
Han har vært en pådriver for skøyteanlegget på Valle Hovin, og den omfangsrike premiesamlingen hans vil få sin plass der når anlegget står ferdig med tak over banen.
Knut «Kuppern» Johannesen er født og oppvokst på Kampen i Oslo og representerer vår stolteste idrettshistorie. Han ble verdensmester i 1957 og 1964, Europamester i 1959 og 1960 og vant NM 8 ganger. Under OL i 1960 og 1964 var han Norges flaggbærer under åpningsseremonien og Norges største gullhåp. Gullet under i Squaw Valley i 1960 gikk inn i historien da den magiske grensen på 10.000 meter ble slått med 46 sekunder. Tiden 15.46.6 sitter etset i hukommelsen til en hel generasjon. Knut «Kuppern» Johannesen satte verdensrekorder på Bislett både på 5.000 meter og 3.000 meter.
Knut «Kuppern» Johannesen startet skøytekarrieren i Arbeidernes Skøyteklubb, nå Aktiv skøyteklubb. Der satt han også som leder i en årrekke, og var også aktiv som anleggsansvarlig for Norsk Skøyteforbund på 1970-tallet.
«Kuppern» har mottatt flere utmerkelser. Aftenpostens gullmedalje i 1957. Fearnleys olympiske ærespris i 1960, Oscarstatuetten i 1959 og Sportsjournalistenes statuett i 1960. I 1964 ble Johannesen kåret til «Norges største idrettsutøver gjennom tidene» i en landsomfattende avstemning gjennomført av Norges Røde Kors og Sportsjournalistenes klubb.
Etter at han la opp mottok han Idrettsgallaens hederspris i 2013, og Kongens fortjenestemedalje i 2018. På «Kupperns» 80-årsdag ble det avduket en statue av han ved Bislett stadion.
For sitt engasjement for idretten tildeles Knut «Kuppern» Johannesen St.Hallvard-medaljen for 2021 som en anerkjennelse fra byen han er født og oppvokst i.
Kuppern er gledelig overrasket:
– Ord ble fattige! Jeg er stolt over å være oslogutt. Jeg er født, døpt, konfirmert og gift på Kampen og var så heldig å ha Jordal idrettsbane i nærheten i min oppvekst. Nå ser jeg frem til at neste generasjon kan få oppleve Valle Hovin innendørsarena på samme måte, og kanskje blir dette en ny giv for skøyteidretten i Oslo, sier Johannessen.

«Kupper'n» fikk Oslos høyeste utmerkelse

Egil Hegerberg - Man blir jo litt ødelagt av å kose seg så mye og tjene så bra

Bjørn (70) på Malmøya måtte selge både båt og brygge: – Det er jo litt bittert