Bjørn Jacobsen sitter ofte ved Østensjøvannet og fotografer naturen og dyrene rundt vannet. Tirsdag morgen ble han vitne til dramatikk på tirsdagens morgentur. Da gikk to rådyr gjennom isen og klarte ikke å komme seg opp igjen.

– Vi var flere som satt sammen og så dette. Vi så rådyrene prøvde å krysse vannet, og vi tenkte at dette aldri kom til å gå bra. Det tok ikke lang tid før først det ene rådyret var gjennom isen, så det andre.

Han forteller at de lå i hver sin råk og sprellet mens de prøvde å komme seg opp igjen uten å lykkes.

– Heldigvis var det to som var med oss som visste at de måtte ringe brannvesenet med en gang.

– Jeg må si at jeg er imponert over brannvesenet. De hadde knapt lagt på med dem på telefonen før vi hørte sirenene. De skal virkelig ha skryt, sier han.

Kunne gått galt

Brannvesenet brakte ifølge Jacobsen rådyrene inn veldig kjapt.

– Begge rådyrene så tydelig preget ut da de kom på land igjen. De lå og ristet og skalv, det var et øyeblikk jeg var redd for at de måtte avlives, sier Jacobsen.

Men heldigvis endte det bra, og etter at brannvesenet satt nærme og varmet dem, kom de seg etter hvert opp på beina.

– Vi som er fotografer ser rådyrene luske rundt i skogen daglig. Man blir nesten kjent med dem, sier han og ler.

– Så jeg er veldig glad for at dette gikk bra, det kunne fort gått veldig galt, sier han.

Tar det på alvor

Vaktkommandør i brannvesenet, Glenn Gulbrandsen, bekrefter overfor Nordstrands Blad at de var på oppdrag ved Østensjøvannet tirsdag morgen. De fikk inn melding om hendelsen klokken 10.49 og var kjapt på plass.

– Det var en mann som gjorde observasjon av to rådyr som kavet ute i vannet. Brannvesenet på stedet fikk først tak i det ene og fikk dratt det i land, så fikk de like etterpå opp det andre rådyret også. Det ene var i bedre forfatning enn det andre, sier han.

Da brannvesenet fikk begge på land, jobbet de med å holde rådyrene varme. Begge to kom seg etter hvert, og ble plassert et sted litt unna folk i sola slik at de fikk varmet seg enda mer, forteller vaktkommandøren.

– De ble altså reddet, så dette ble jo heldigvis en gladsak til slutt, sier han.

Å redde rådyr opp fra isen tar de alvorlig, sier Gulbrandsen.

– Når det er usikker is kan ikke brannvesenet bare løpe uti. Vi må ha med oss hjelpemidler, så det skaper litt trøbbel for oss. Men vi kommer oss uti så fort som mulig og benytter utstyr som for eksempel et hansabrett, som er et stort flytebrett som kan være en arbeidsplattform når vi driver i overflaten, sier han.