(Avisa Oslo): I løpet av seks minutter var to T-banevogner tagget ned på Sognsvann. Uka etter slo to andre taggere til på Ryen.

I alt seks vogner ble tilgriset. Politiet klarte å pågripe i alt fire menn, og det viste seg at de hadde flere ting til felles.

Turister

De var spanske statsborgere i slutten av 20-årene alle sammen. To av dem forklarte at de kom til landet som «turister» og bare skulle være her noen dager.

– De tiltalte er voksne personer uten tilknytning til Norge, og det er uklart for retten hvilken motivasjon de har hatt. Det er ingen formildende forhold i saken, kommenterer Oslo tingrett i dommen mot to av dem.

  • Tre menn slo til mot Sporveiens tog som sto på endestasjonen på Sognsvann ved midnatt 15. oktober.
  • Uka etter tok to andre seg ulovlig inn på Sporveiens anlegg på Ryen og tagget på tre vogner utenfor verkstedhallene. Men de ble oppdaget på overvåkingskamera av en vekter – som slo alarm.

Flere spanjoler

Politiet sendte flere patruljer til stedet da meldingen om tagging kom inn klokka 04.25 på Ryen. En vekter oppdaget to menn som sto og fiklet med en ryggsekk langs parkerte tog.

Fra E6 observerte politiet en person som løp inn i skogen i sørenden av Sporveiens anlegg. I skogen fant politiet en sekk og et handlenett fulle av spraybokser som gjerningspersonene hadde satt igjen.

Politihund ble satt inn i søket, og etter å ha fulgt sporet langs eiendommen, ble to spanjoler funnet i en forsenkning i terrenget på nedsiden av gjerdet – rett ved kanten av et stup.

Den ene ble påført et bitt av en politihund og ble sendt til legevakt for sjekk etterpå.

Pågrepet på Sognsvann

Taggerne på Sognsvann ble pågrepet da de forsøkte å løpe vekk fra endestasjonen etter taggingen. Tre vogner var tilgriset med spraymaling.

Først da saken kom opp til doms, valgte den ene å legge kortene på bordet og tilstå skadeverket. Den andre møtte ikke opp i retten, men var villig til at saken mot ham kunne føres uten at han var til stede.

Grenser til grovt

Begge ble dømt til betinget fengsel i 14 dager, får henholdsvis 3.000 kroner og 2.000 kroner i bot og må betale erstatning til Sporveien T-banen med 3.749 kroner.

Den tredje personen som deltok under taggingen, ble ikke pågrepet.

Under straffesaken mot mennene i Oslo tingrett, endret påtalemyndigheten tiltalen til å omfatte såkalt alminnelig skadeverk, ikke grovt.

– Retten er enig i dette, men bemerker at handlingen etter en totalvurdering er såpass graverende at den grenser opp mot grovt skadeverk, skriver dommerne.

Ulovlig tilgang

Spanjolene fra Ryen ble i tillegg til skadeverk dømt for ulovlig å ha tatt seg inn på Sporveiens inngjerdede område.

Begge forklarte til politiet at de var turister i landet og bare skulle være her noen dager.

– Skadeverket fremsto videre som planlagt, organisert og profesjonelt utført. De tiltalte er voksne personer uten tilknytning til Norge, og det er uklart for retten hvilken motivasjon de har hatt. Det er ingen formildende forhold i saken, skriver retten i dommen mot de to.

Begge ble dømt til betinget fengsel i 30 dager og en bot på 3.000 kroner og må dele på erstatningen til Sporveien T-banen med 9.708 kroner.

Begge må også betale saksomkostninger på 3.000 kroner.

Ifølge politiadvokat Lill Vassbotn er det ikke etterforsket om det har vært tilknytning mellom de fire spanjolene.