HOLMLIA: I februar fikk Oslo sin første dysleksivennlige skole - Holmlia skole. Dette ble markert med en seremoni hvor ordfører Marianne Borgen og representanter fra Dysleksi Norge var tilstede.

Marianne Borgen sier til Nordstrands Blad at det var flott å delta i markeringen.

- Målet er at alle skolene i byen skal bli mer dysleksivennlige, sier Borgen og legger til at flere skoler jobber med dette nå. Bystyret behandlet på forrige møte en plan på hvordan Osloskolen skal jobbe med akkurat denne tematikken.

- Jeg synes det er ekstra moro at Holmlia var først ute, de har jobbet veldig bra og målrettet med dette. De har tatt foreldrene aktivt med i arbeidet. De fortjener en honnør. Arbeidet og resultatene de har oppnådd er en inspirasjon for andre skoler, sier hun.

Borgen husker tilbake på sin egen skolegang.

- Den gang hadde man ikke den kunnskap og de hjelpemidlene vi har i dag. Nå har man mulighet til å gi hjelp tidlig, sier hun

LES OGSÅ:

Kamzy markerte kvinnedagen på Lusetjern

Se hvilke skoler som søker ny rektor

Stolt av Holmlia skole

- Jeg er skikkelig stolt over å gå på Holmlia skole, sier Amanda Anvar til Nordstrands Blad. Tiendeklassingen har selv dysleksi.

Hun forteller at hun slet med å lese på barneskolen, men at hun kom til et vendepunkt da en lærer foreslo at hun kunne prøve å lese en tegneserie. Tegneserien ble et springbrett til leseglede og siden har hun slukt bøker. På den måten har Amanda fått godt grep om dysleksien, rett og slett på grunn av mengden med lesing hun har gjort.

Amanda skryter av skolen sin.

- Holmlia er en veldig bra skole, for alle som går her, sier hun.

LES OGSÅ:

Senterplaner på Holmlia skyter fart

Teppet ned for Bjørnholt drama

Arvelig

Åttendeklassingen Mia Børsum holdt en tale med mye humor om hvordan det er å leve med dysleksi under seremonien.

Hun forteller at moren hennes skjønte at hun hadde dysleksi allerede før hun begynte på skolen.

- Mamma har også dysleksi, så hun jobbet fra 1. klasse av for at jeg skulle få en utredning, forteller hun. Likevel tok det en god stund før hun fikk diagnosen.

Børsum forteller at flere i familien har dysleksi.

- Det er ganske typisk. Dysleksi og spesifikke språkvansker er jo arvelig, forteller Anne Lene Blystad. Hun er kommunikasjonsrådgiver i Dysleksi Norge.

(Saken fortsetter under bildene)

LES OGSÅ: Holmlia-forfatter på verdenskartet

- Var ikke flinke nok

Undervisningsinspektør Kjerstin Owren, som selv er spesialpedagog, er tydelig stolt og glad over at Holmlia skole nå kan skilte med å være den første skolen i Oslo som er sertifisert som dysleksivennlig.

Det er et resultat av målrettet innsats fra skolen sin side.

- Ledelsen tok dette inn i strategisk plan i fjor. Da var målet at Holmlia skulle bli dysleksivennlig innen 2016, forteller hun og legger til at de valgte dette fokuset da de oppdaget at de ikke var flinke nok til å jobbe med elever med dysleksi.

- De elevene med ressurssterke foreldre fikk gjerne lettere hjelp enn de som ikke hadde den støtten. Mange blir ikke diagnostisert. Slik skal det jo ikke være, sier hun og legger til at i verste fall kan dette gjøre at eleven faller utenfor både på skolen og senere i livet.

For å bli sertifisert måtte de ansatte kurses og nye læremetoder tas i bruk. Nettbrettet er et viktig hjelpemiddel her.

- Alle elevene her får låne en ipad som de får ta med hjem, sier inspektøren. En rekke programmer, funksjoner og apper kan være til stor hjelp for de med lese- og skrivevansker.

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ:

Holmlia kan få midlertidig bad

Se bildeserie fra Vær Stolt-festivalen

- Fungerer bra for alle

- Den kanskje viktigste lærdommen vi tok med oss er at dette fungerer bra for alle elevene, sier Owrin. Hun legger til at de alltid har jobbet for at Holmlia skal være en inkluderende skole.

- Men arbeidet med å bli sertifisert har gjort at vi tenker enda mer inkluderende og at vi jobber mer konkret med leseferdigheter, sier hun.

- Det har vært et løft for lærerne, vi har absolutt fått en kompetanseheving, sier hun. Hun er ikke i tvil om at alle skoler kan ha nytte av denne kunnskapen.

- Men det er viktig at det er godt forankret i ledelsen, sier hun.