Gå til sidens hovedinnhold

Hvor lå egentlig Asperud?

Innsendt

Navnet Asperud er i dag mest kjent for stedsnavn på Holmlia. Hvor kommer navnet fra og hvor lå egentlig Asperud?

Asperud var tidligere husmannsplass under Lerdal (Leirdal) gård i Prinsdal. Tidligere het plassen Aasbru. Navnet kan den ha fått etter en bro over Prinsdalsbekken. Plassen har endret navn flere ganger og har blant annet hatt navnet Lerdalsplads.

Det har bodd folk på Asperud i lange tider og plassen ble trolig ryddet på slutten av 1700-tallet. Den ble utskilt fra Lerdal gårdsom selvstendig eiendom i 1910. Denne var ganske stor og lå på begge sider av dagens Nedre Prinsdalsvei og sydover til Lerdal gård.

Asperud inn i Holmlia-planen

(Asperud) Eiendommen ble igjen utparsellert i 1911 til villabebyggelse hvor «Vesthagen» var den første i Asperudveien 5. Sydvestsiden av den opprinnelige Asperudtomten ble inkludert i den store utbyggingen av Holmlia. Derfor har mange adresser i denne delen av Holmlia fått navn etter Asperud. Denne 16875 kvadratmeter store skogsparsellen ble kalt "Asperud-feltet" i «disposisjonsplanen» (vedtatt i 1976).

Gamle Leerdal Aasen

Hele området, ned til jernbanelinjen og sydover frem til det gamle «hestejordet» («Asperuddumpa» som Bydel Søndre Nordstrand kaller det) til småbruket Lia, tilhørte Lerdal gård i eldre tider og har fortsatt i dag gårdsnummer 189 Lerdal gård. I 1809 kalte man hele dette området for Leerdal Aasen. I april 1981 kunne de første flytte inn i Asperud borettslag, men hele bebyggelsen sto ikke ferdig før 13. oktober 1982. Hans Majestet Kong Olav V besøkte Asperud-feltet den gang og uttrykte stor begeistring for utsikten utover mot fjorden.

Hvor lå egentlig Asperud?

Den opprinnelige husmannsplassen Asperud lå på Hauketo. Kommunen kjøpte Asperud i april 1969 og ble sannsynligvis revet kort tid etter. I dag er det ingen spor igjen av selve småbruket. Den lå der hvor antennemasten står i Olaves Hvervens vei 13. Der bygget Televerket i sin tid montørstasjon og telefonsentral som sto ferdig årskiftet 1983/84. I dag holder mange ulike firmaer til på denne adressen.

En idyllisk plass

Stine Holmen forteller om sine minner fra Asperud: «Opp en bratt bakke, på Hauketo, lå husmannsplassen Asperud. Den har vært revet i mange år nå og sporene er blitt borte.

Her var et to etasjes hovedhus, låve og utedo. Gamle frukttrær, stikkelsbær og rips. Det blomstret vakkert med syriner, fioler og akeleie. Og vinden rusket i vaiende gress. Mens vinteren kunne være streng på Asperud.

Hovedhuset besto av to etasjer med åpen veranda og inngang i første etasje og glassveranda i andre etasje. I hver etasje, var det kjøkken og stuer, som huset en familie med flere barn. Her levde folk helt frem til slutten av 1960-tallet. Og tiden sto stille. Alt var ved det gamle til siste slutt. - De hadde en stund vann til dyra i slange inn på låven. Ellers så ble vannet hentet i bøtter. Det var enkle forhold. Men det var gjestfrihet og generøse folk som bodde på Asperud. Så husmannsplassen skulle komme til å bety mye for mange».

Historien fra Asperud fortsetter på http://holmliahistorie.no

Les også

Marius løfter frem Holmlias historie - hedres av bydelen