I en hel dag lette Sporveien etter årsaken til t-bane-trøbbel: – Tok dessverre ganske lang tid

TRØBBEL: Signalproblemene på t-banen vedvarte hele dagen og ble ikke løst før klokken 17. Her fra Majorstuen t-banestasjon

TRØBBEL: Signalproblemene på t-banen vedvarte hele dagen og ble ikke løst før klokken 17. Her fra Majorstuen t-banestasjon Foto:

Det var vanskelig for mannskapene å finne hovedårsaken til feilen som skapte trøbbel for t-banen midt i ettermiddagsrushet på onsdag.

DEL

Avisa Oslo: Men Sporveien kan nå melde hva som sto bak feilen ved Majorstuen som fikk konsekvenser for all trafikk på t-banenettet onsdag.

– Rotårsaken var feil på en strømforsyningskomponent internt i signalanlegget plassert på Blindern, nærmere bestemt i en såkalt likeretter. Likerettere gjør om vekselstrøm til likestrøm, og er nødvendig blant annet for å forsyne trikk og t-bane med likestrøm, svarer pressekontakt Ina Helen Østby i Sporveien.

Likeretteren er et fysisk apparat som befant seg inne i anlegget, men Sporveiens mannskap slet med å finne den gjennom flere timer.

Trafikklysene på planovergangen på Kastellet er ofte ute av drift: – Det er ubehagelig

Tok lang tid

Østby forteller at alt tilgjengelig personell var på saken, men kan ikke tallfeste hvor mange som var i sving.

Første feilmelding på onsdag kom så tidlig som 05:39 på morgenkvisten, men årsaken skulle vise seg å være svært vanskelig å finne fram til.

Ikke før det var gjennomført tre stopp i trafikken gjennom dagen – og store forsinkelser på t-banenettet – kunne Sporveien melde 16:59 på ettermiddagen at siste feilsøking var gjennomført og trafikken i gang igjen.

Se tidslinje med alle problemene som oppsto nederst i saken.

– Normalt vil feilsøking ta litt tid, men noen ganger er det mer tidkrevende og man kan finne mange feil på veien til å finne rotårsaken. Denne gangen tok det dessverre ganske lang tid.

Dette har du krav på

Sporveien har oppfordret folk til å benytte seg Ruters reisegaranti dersom man ble kraftig nok berørt av forsinkelsene onsdag.

Ruter opplyser på sine hjemmesider at du ha rett til refusjon på inntil 550 kroner i for eksempel drosjeregning hvis du blir mer enn 20 minutter forsinket på grunn av innstillinger og feil på blant annet t-banen.

Det er flere kriterier som må være oppfylt for at du skal få tilbake pengene.

 • Feilen i tilbudet må ikke ha blitt annonsert på forhånd.
 • Du må ha beregnet nok overgangstid (minst fem minutter).
 • Beregnet nok gangtid.
 • Brukt riktig rutetabell.

Her kan du lese mer og søke om refusjon (ekstern lenke).

Gammelt t-banesystem

– Vi har aldrende infrastruktur for T-banen i Oslo hvor ulike deler av banenettet er bygd opp over mange tiår etappevis. Alt er ikke bygd etter samme standard og det gjelder også signalsystemet. Det er et komplekst sammensatt system og vi opplever fra tid til annen feil med det. Men det går ganske lang tid mellom feil som tar så lang tid å utbedre, sier Ina Helen Østby.

Sporveien jobber for tiden med å planlegge et nytt signal- og sikringssystem som skal legge til rette for flere og mer presise avganger. Det enorme prosjektet er fortsatt i startfasen og kan ikke forventes implementert før andre halvdel av 2020-tallet.

Slik var problemene med signalsystemet gjennom onsdagen:

 • 05:39

  Første melding om problemer

  Sporveien: – Det jobbes med feilen, men det vil bli forsinkelser, varsler Sporveien om problemene på signalanlegget på Majorstuen.

 • 06:59

  Alle t-banetog må bli stående i 10-15 min

  Sporveien: – Grunnen er at vi må ta en restart av en datamaskin som styrer signalanlegget på Majorstuen området og Sognsvannsbanen.

 • 07:09

  Trafikken er i gang igjen på samtlige linjer

 • 08:19

  Redusert kjøring

  Sporveien: – Det kjøres 15 minutters rute på linje 2 og 3 i dag pga. signalfeil på Majorstuen stasjon.

 • 09:30

  Fortsatt feil på signalanlegget på Majorstuen

  Sporveien: – Store forsinkelser på alle linjer begge retninger.

 • 12:43

  Sanntidssystemet er slått av på hele t-banesystemet

  Sporveien: – Grunnen er: signalfeilen på Majorstuen stasjon skaper store forsinkelser slik at riktig avgangstid ikke kommer opp i sanntidssystemet.

 • 14:13

  Fortsatt feil i systemet

  Sporveien: – Alle linjer: Vi har fortsatt feil på signalanlegget ved Majorstuen for togene mot vest. Forsinkelser må beregnes som følge av dette.

 • 15:03

  Må stanse trafikken for andre gang

  Sporveien: – Vi skal gjennomføre en planlagt stans i trafikken i sentrum mot vest. Dette er for å prøve å finne feilen på signalanlegget som er på Majorstuen mot vest. 5 minutters ekstra forsinkelse må beregnes.

 • 15:25

  Fortsatt problemer

  Sporveien: – Alle linjer: Vi har gjennomført en planlagt stans i trafikken i sentrum mot vest. Trafikken er nå delvis i gang igjen. Vi jobber fremdeles med feilsøking på signalanlegget og det kan komme nye kontrollerte stanser i trafikken.

 • 16:17

  Tredje stans i trafikken

  – Sporveien: Alle linjer: Vi gjennomfører nå en kontrollert stans trafikken i sentrum i både østlig og vestlig retning. Stansen vil vare inntil feilsøkingen er gjennomført. Dette vil ikke påvirke togene utenfor sentrum som kjører mot sine endestasjoner.

 • 16:59

  Trafikken i gang igjen

  Sporveien: – Alle linjer: Vi har nå gjennomført feilsøking på signalanlegget ved Majorstuen. Trafikken er i gang igjen i både østlig og vestlig retning. Forsinkelser må beregnes i en god stund fremover.

Artikkeltags