Avisa Oslo: Men Sporveien kan nå melde hva som sto bak feilen ved Majorstuen som fikk konsekvenser for all trafikk på t-banenettet onsdag.

– Rotårsaken var feil på en strømforsyningskomponent internt i signalanlegget plassert på Blindern, nærmere bestemt i en såkalt likeretter. Likerettere gjør om vekselstrøm til likestrøm, og er nødvendig blant annet for å forsyne trikk og t-bane med likestrøm, svarer pressekontakt Ina Helen Østby i Sporveien.

Likeretteren er et fysisk apparat som befant seg inne i anlegget, men Sporveiens mannskap slet med å finne den gjennom flere timer.

Trafikklysene på planovergangen på Kastellet er ofte ute av drift: – Det er ubehagelig

Tok lang tid

Østby forteller at alt tilgjengelig personell var på saken, men kan ikke tallfeste hvor mange som var i sving.

Første feilmelding på onsdag kom så tidlig som 05:39 på morgenkvisten, men årsaken skulle vise seg å være svært vanskelig å finne fram til.

Ikke før det var gjennomført tre stopp i trafikken gjennom dagen – og store forsinkelser på t-banenettet – kunne Sporveien melde 16:59 på ettermiddagen at siste feilsøking var gjennomført og trafikken i gang igjen.

Se tidslinje med alle problemene som oppsto nederst i saken.

– Normalt vil feilsøking ta litt tid, men noen ganger er det mer tidkrevende og man kan finne mange feil på veien til å finne rotårsaken. Denne gangen tok det dessverre ganske lang tid.

Dette har du krav på

Sporveien har oppfordret folk til å benytte seg Ruters reisegaranti dersom man ble kraftig nok berørt av forsinkelsene onsdag.

Ruter opplyser på sine hjemmesider at du ha rett til refusjon på inntil 550 kroner i for eksempel drosjeregning hvis du blir mer enn 20 minutter forsinket på grunn av innstillinger og feil på blant annet t-banen.

Det er flere kriterier som må være oppfylt for at du skal få tilbake pengene.

  • Feilen i tilbudet må ikke ha blitt annonsert på forhånd.
  • Du må ha beregnet nok overgangstid (minst fem minutter).
  • Beregnet nok gangtid.
  • Brukt riktig rutetabell.

Her kan du lese mer og søke om refusjon (ekstern lenke).

Gammelt t-banesystem

– Vi har aldrende infrastruktur for T-banen i Oslo hvor ulike deler av banenettet er bygd opp over mange tiår etappevis. Alt er ikke bygd etter samme standard og det gjelder også signalsystemet. Det er et komplekst sammensatt system og vi opplever fra tid til annen feil med det. Men det går ganske lang tid mellom feil som tar så lang tid å utbedre, sier Ina Helen Østby.

Sporveien jobber for tiden med å planlegge et nytt signal- og sikringssystem som skal legge til rette for flere og mer presise avganger. Det enorme prosjektet er fortsatt i startfasen og kan ikke forventes implementert før andre halvdel av 2020-tallet.

Slik var problemene med signalsystemet gjennom onsdagen: