HOLTET: Det er andre året på rad at Andrea Johanna markerer verdensdagen for psykisk helse på Åpent bakeri på Holtet. Dessverre var Anna Uvizjeva, som hun markerte dagen med i fjor, syk og kunne ikke møte opp.

Andrea Johanna og Anna møtte hverandre hjemme hos statsminister Erna Solberg i forbindelse med markering av verdensdagen for forebygging av selvmord i fjor. De bestemte seg for å skrive en kronikk om bakgrunnen for hvorfor de skulle møte hverandre for en kopp kaffe for å markere verdensdagen for psykisk helse sammen.

Kronikken ble publisert på noblad.no. Tittelen var «Gi tid – det kan redde dagen, og kanskje livet, til noen». Kronikken nådde statsminister Erna Solberg og de ble senere nevnt under fjorårets nyttårstale.

I år utvider Andrea Johanna kaffemøtet og har derfor invitert Mariah Juarez og Mathias, som begge har fortalt sine historier til Nordstrands Blad.

Maria Juarez bor på Nordstrand, men er født i Argentina. Hun har stått frem med sin historie om voldtekt. Hun sier dette om hvorfor hun vil markere verdensdagen for psykisk helse:

– Jeg føler en glede, en så uendelig glede. En glede som jeg aldri har kjent før. Og jeg er spent! Hva bringer fremtiden? Hva bringer livet nå? Så kommer redselen igjen. Den følelsen om at jeg aldri kommer til å strekke til. Jeg kommer aldri til å kunne være «normal». Jeg har for mye bagasje i forhold til nærhet med mennesker. Følelsesmessig helt utslitt av å forklare arr på kroppen og angst som dukker opp. For jeg har fått meg kjæreste. En mann. For første gang, en mann. Så imens hjertet er forelsket, sier hodet: Hva skal du med kjæreste? Hvordan skal du som har gått igjennom overgrep og misbruk klare å være sammen med en mann? Hva kan DU gi han?

Les mer om Mariah sin historie her:

«Nordstrandfruen» Andrea Johanna sier hun har sett frem til å møtes for å markere den viktige dagen.

– Jeg synes det er veldig rørende og flott at et kaffemøte mellom Anna og meg har utvidet seg. For meg handler verdensdagen for psykisk helse om å vise interesse for andre mennesker og at dette gir positiv effekt, ikke bare for deg selv, men også for den andre, sier hun.

I år er årets tema «spør mer».

– Spør gjerne fremmede om hvordan det går. Det å møte mennesker med åpenhet og tilstedeværelse er viktig. Det finnes dessverre altfor få helsetilbud for minoritetsgrupper som sliter psykisk. Derfor trenger vi også å informere om hvor man kan få hjelp, og oppfordre folk til å passe på hverandre ekstra godt i denne pandemi-tiden, sier Andrea Johanna.

– Jeg er derfor veldig stolt over at jeg bidrar i en informasjonskampanje rettet mot minoriteter på flere språk. Dette arbeidet er ledet av Mental helse og kampanjen blir lansert på nett i november.

Å bry seg om andre hver dag, og ikke bare på verdensdagen for psykisk helse, mener Andrea Johanna er viktig.

– God psykisk helse krever at alle tar ansvar. Vi har faktisk muligheten til å gjøre samfunnet til et bedre sted å leve ved å inkludere og styrke hverandres psykiske helse. Det er også viktig å påpeke at selv om man har en internasjonal dag for å markere psykisk helse, er det viktig å tenke på dette hver dag. Bry deg om andre hver dag.