Etter enhver stor fest følger en like stor dagen derpå. I nesten to uker har det vært Ski-VM og ”folkefest” i Holmenkollen, og etterdønningene vil nødvendigvis være massive.

Jeg snakker ikke om fyllesyke. Selv om det sikkert var mange som sneik en knert oppi termosen, eller hadde en liten lerke på innerlomma i Kollen, kommer ikke bakrus til å bli en folkesykdom som følge av VM. Men på samme måte som når man våkner blakk etter en tur på byen, må Oslo nå tenke etter om leken var verdt steken. Det har forsvunnet rundt 2,4 milliarder inn i Kollentåka, det meste finansiert av lån. Det betyr renter og avdrag som spiser på oslobudsjettene i årene som kommer.

Kampen om budsjettpenger er gjerne et nullsumspill. Bruker politikerne penger på en ting, betyr det mindre penger til noe annet. Oslo trenger en satsning på kollektivtrafikk, bedre skoler og bedre eldreomsorg. 2,4 milliarder kunne finansiert mange bussavganger, lærerlønninger eller sykehjemsplasser, men politikerne våre har altså valgt å arrangere skirenn.

Nå har blåmandagen senket seg over hovedstaden. Det ikke lenger er noen folkefest i Kollen. Hverdagen fortsetter med fulle busser og forsinkede trikker, eldre som går for lut og kaldt vann og elever med dårlige skoleresultater. Et spørsmål er uunngåelig: Burde vi kanskje ha kjøpt noe fornuftig for VM-pengene?

Skal man og kan man være fornuftig hver gang? Etter å ha sett Bjørgen slite ut seierspallen, Northug ydmyke svenskene, og Johaug gråte av glede etter tremila er det vanskelig ikke å tenke at dette var 2,4 milliarder vel brukte penger. Det morsommere å bruke penger på VM enn på velferd.

Vi får uansett ikke gjort så mye med det nå. Alt vi kan gjøre er å ta dagene derpå som de kommer. Men mens bestemødrene våres plasseres på dobbeltrom, juniorene stryker i matte og du og jeg står klemt mot frontruta i en alt for full buss, så kan vi alle kose oss med minnene om tåkefulle dager og folkefest i Oslo. Mener jeg dette sarkastisk? Jeg er faktisk ikke sikker, Ski-VM var som så mye annet i livet, altfor dyrt, men veldig morsomt.

Simen Sundsbø