– 4 grader og det regner vannrett!

Naboen min
på solsenga nærmest hoppet av glede og forstyrret bølgeskvulp og min lette feriedøs.

– Hæ?

De har drittvær hjemme! ropte han triumferende.

Riktignok så var det ganske oppsiktsvekkende at det var en så dårlig sommer i hjemlandet i begynnelsen av juni, men vi var jo ikke der. Vi nøt sol fra skyfri himmel og en temperatur som bikket 35 grader i skyggen. Og vi skulle ikke hjem på lenge.

Det er litt underlig, men om man er på reise i varmere strøk, kan man være sikker på at man får en oppdatering på været hjemme - dersom det er en nordmann i nærheten. Og den får man gjerne uten at man har bedt om den. Med dagens apper til touchtelefoner får man det i tillegg ganske detaljert. Og i tillegg tikker det inn rapporter fra familie og venner på sms med beskjed dersom værsituasjonen forandrer seg. I tillegg sender vi skrytemeldinger hjem om hvor varmt, hvor mye sol og hvor mye regn det er der vi oppholder oss. Mest for å gni det godt inn, så alle kan misunne oss om vi har sol og varme. Om vi har regn, ønsker vi sympati fordi ferien blir annerledes enn forventet.

Nordmenn er utrolig opptatt av vær! Vi er nok det fordi vi har så utrolig mye av det. Og vi kan ha hele spekteret i løpet av en dag, så det er vel naturlig at vi lurer på hvordan været er hver morgen. En hyggelig hagefest eller telttur blir jo ikke det samme om værgudene svikter, så vi liker å sjekke nettstedene til yr, storm og diverse aviser for finne ut om vi kan forvente en perfekt opplevelse.

Men hva er det med oss nordmenn som gjør at vi er så opptatt av hvordan været er i Norge, når vi ikke engang er der selv? Det har jeg aldri forstått. Riktignok må jeg innrømme at jeg humret godt inni meg da vi en gang var på Gran Canaria i januar og reisefølget mitt fortalte at samboeren allerede hadde vært ute på sin tredje økt med snømåking den dagen. Da nøt jeg solsenga litt ekstra. Men generelt er jeg mer opptatt av å nyte været der jeg er, enn å bekymre meg for hvordan det er andre steder i verden.

Vi mennesker er ikke så flinke til å være akkurat der vi er og nyte her og nå. Vi har tankene andre steder og er alltid på farten. Hiver i oss maten og glemmer å kjenne etter hvordan den smaker. Hvor mange av oss nyter det varme vannet i dusjen om morgenen og er til stede akkurat i øyeblikket? Sikkert ikke mange. Vi dusjer på ren rutine og skal ha den fort unna fordi vi allerede er litt for sene til å rekke jobb og skole. Vi glemmer å se på vårblomstene i veikanten når vi lufter bikkja. På treningsturen i marka rigger vi oss til med iPod og ørepropper og får ikke med oss rødstrupas sang i en vinterkladd gran, eller bekken som klukker fornøyd der den renner gjennom skogen. Tenk på alt vi går glipp av når vi hele tiden er opptatt med å planlegge det neste som skal skje!

Jeg får det ikke alltid til, men jeg forsøker så godt jeg kan. Og jeg har blitt veldig flink til å ikke bry meg om været der jeg ikke er.


Trine Dahl-Johansen