22. juli 2011 var i utgangspunktet en helt vanlig fredag. Jeg hadde skrudd av maskinene og skulle til å ta helg. Så slo et kraftig drønn inn i redaksjonslokalene til Lokalavisene i Oslo. Vinduene bulte ut, bygningen ristet, det klirret i glass. Og så ble det stille. Vi fire som var igjen på kontoret, ble stående og se på hverandre – hva var det der? Så begynte alarmen å skrike.

Jeg gruet meg til å møte det som ventet utenfor mens jeg løp ned trappen. Gata var dekket av knust glass, luften var full av svart røyk, og fortauene fulle av sjokkerte mennesker. Jeg fulgte sporet av ødeleggelse mot strømmen av mennesker, opp Akersgata, over Høyesteretts plass og inn i Regjeringskvartalet. Under føttene mine lå knust glass og knust treverk, rundt meg lå knuste mennesker. En dame gikk mellom de knuste byggene dekket i blod, andre mennesker bare lå der.

Det gjorde noe med meg å se byen min i ruiner, det gjorde noe med meg å se døende mennesker, og det gjorde noe med meg å se bombekrateret i gaten der jeg selv går til og fra jobb hver dag. Jeg er ikke sikker på hvor lenge jeg var i regjeringskvartalet, det hele var så uvirkelig. Etter hvert kom jeg til meg selv igjen, og jeg løp tilbake til kontoret for å få lagt ut den første saken på nettet. Alarmen ulte fortsatt da jeg satte meg bak tastaturet. Jeg ante ikke hva jeg skulle skrive.

Når jeg skriver dette, har det gått to uker. Jeg synes fortsatt det er vanskelig å finne ordene. Jeg vet hva som skjedde 22. juli, men jeg vet ikke hva som kommer til å skje fremover. Bomben i Oslo og massakren på Utøya påvirket oss alle, enten vi så det på nyhetene, mistet noen eller opplevde det selv. Jeg er vokst opp i en trygg boble, der vold og ondskap kun fantes på film. Den boblen sprakk fredag ettermiddag 22. juli.

Hvordan livet utenfor bobla blir, får tiden vise. Etter å ha sett hvordan Norge så langt har reagert på angrepet er jeg ikke spesielt bekymret.


Simen Sundsbø
Journalist i Nordstrands Blad