KOLBOTN: (øb.no) – Jeg satte inn nådestøtet i fjor. Da skrev jeg et åpent brev til Diplom-Is og argumenterte for at det neste år ville være 25 år siden hendelsen som gjorde at Kjempe Yes forsvant fra markedet, og at de måtte benytte sjansen. Jeg hadde så å si gitt opp.

– En dag var det plutselig en fra Diplom-Is som ringte meg. «Sturla, vi har en overraskelse til deg», låt det. «Ja vel, hva da?» spurte jeg. Så fortalte de at Kjempe Yes skulle komme tilbake på markedet. Jeg trodde knapt det jeg hørte. Etter ti år ble iskampen min kronet med seier! melder Sturla K. Naas Johansen, og sprekker opp i et eneste stort smil.

Tidlig i våres ble endelig Kjempe Yes relansert av Diplom-Is, og forkjemperen Sturla fikk naturlig (v) is være med på lanseringen, som like naturligvis ble lagt til Drammen.

– Da var det første gang jeg smakte isen på over 20 år. Klart det var stort. Det beste er at de har lyktes til fulle med smak og konsistens. Det skal Diplom-Is ha skryt for, mener Sturla, med iver og glødende is-entusiasme.


25.000 følgere på Facebook

For ti år siden bestemte han seg altså for å bringe favoritten tilbake. Sturla opprettet Facebook-siden «Vi som ønsker saftisen Kjempe-Yes tilbake på markedet».

Initiativet gikk på ingen måte upåaktet hen: Facebook-siden til Sturla har i dag 25.000 følgere, men det tok altså ti år før Diplom-Is ble med på dansen.

– Interessen og engasjementet har vært helt ellevilt. Nå vurderer jeg en egen kampanje for at appelsindelen og jordbærdelen skal bli 50/50. I dag er det bare 1/3 jordbær – og det er min favorittsmak, melder Sturla, og ler hjertelig.

En isgigant fra Drammen

Kjempe Yes ble opprinnelig produsert av Drammens Is (som ble etablert i 1937). Det er en saftis som kan minne litt om Lollipop, men den har jordbær- og appelsinsmak istedenfor bringebær og appelsin, og konsistensen er mer kremete, mer som en sorbet.

– For meg forbindes isen med kjære barndomsminner fra fordums somre. Drammens Is solgte is over hele Norge. Noen husker kanskje, som meg, isen fra sin egen barndom, mens andre er for unge til det, og for dem blir isen en helt ny opplevelse, påpeker Kjempe Yes-ambassadøren.

Så var det en svært dramatisk hendelse som til slutt førte til at den klassiske isen forsvant fra markedet.

Sto i lys lue

En bombeaksjon rettet mot en motorsykkelklubb skulle faktisk bety slutten for iskremprodusenten i Drammen. Take it away, Sturla:

– I 1997 rystet et voldsomt bombesmell Nybyen og hørtes over hele Drammen. Bandidos-hovedkvarteret i Konnerudgata ble sprengt. Bygningen der Bandidos hadde sitt hovedkvarter ble pulverisert. Bygninger i en omkrets på flere hundre meter rundt bombestedet ble skadet. Nabobygget, der Drammens Is holdt til, sto i flammer i timevis etter eksplosjonen.

– For å gjøre en lang historie kort: Mer enn 60 års tradisjon med iskremproduksjon i Drammen ble til byhistorie. Produksjonen ble flyttet og videresolgt, og etter noen år forsvant hele Drammens Is-navnet fra butikkene. Med det forsvant også min elskede Kjempe-Yes, forteller Johansen.

En ekstra godbit

Sturla K. Naas Johansen bor på Kolbotn og jobber til daglig som seksjonsleder i Rusinfo. I tillegg til å være primus motor i arbeidet med å få Kjempe Yes tilbake på markedet, sitter han også i styret til Tårnåsen skolekorps.

– Som mange andre skolekorps gleder vi oss veldig til endelig å kunne feire en skikkelig 17. mai igjen, med glade barn i tog og masse folk i gatene, og ikke minst, marsjerende musikanter. Og jeg har en liten ekstra godbit på lur i år, sier Sturla hemmelighetsfullt.

På ettermiddagen 17. mai blir det nemlig Lekeland på Tårnåsen skole, hvor skolekorpset har kiosk med salg av blant annet brus, pølser og is til inntekt for videre korpsaktiviteter.

Korps og Kjempe Yes

Der skal det selvfølgelig også selges Kjempe Yes.

– Jeg er veldig glad for muligheten til å introdusere favorittisen for lokalmiljøet. Etter ti års iherdig innsats kan jeg nå dele dette sommerminnet med alle andre.

– Spesielt gleder jeg meg til å få dele dette med mine to sønner, som endelig kan få smake på denne fortreffelige sorbet-isen som setter alle andre saftiser i skyggen, melder Norges mest lidenskapelige Kjempe Is-ambassadør, Sturla K. Naas Johansen, og tar seg et fortjent jafs av isen han brukte ti år på å få tilbake på markedet.