Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I møte i bydelsutvalget 18. februar behandlet Bydel Østensjø uttalelse til faggrunnlag for ny klimastrategi i Oslo. Det var en kjærkommen anledning for et stort flertall til å uttrykke støtte til E6 Oslo Øst, tidligere Manglerudprosjektet.
Bydelsutvalget påpekte i sitt innspill at prosjektet er nevnt under tema klimavennlig arealbruk. Bydelsutvalget sa seg enig i at lokale trafikkordringer med tilhørende støy- og luftforurensning ideelt sett bør løses på annet vis enn å øke veikapasiteten.
Uttalelsen, som sendes Byrådsleders kontor, Byrådsavdeling for miljø og samferdsel, Byrådsavdeling for byutvikling, Bystyrets samferdsels- og miljøkomite, Bystyrets byutviklingskomite samt og Plan og bygningsetaten påpeker angående E 6 Oslo Øst følgende;
Fagrunnlaget anbefaler at «Oslo bør hindre at økt veikapasitet inn til og i Oslo gir økteklimagassutslipp. Manglerudprosjektet, E6 Oslo øst, er et eksempel på en utfordring der det bør ses etter andre svar på behovet for å redusere lokale miljøproblemer, bedre framkommelighet og kapasitet enn økt vegkapasitet».

E6 Oslo øst: Fem kilometer tunnel og dobbel veibredde
Bydel Østensjø er enig i at lokale trafikkutfordringer med tilhørende støy- og luftforurensning, ideelt sett bør løses på annet vis enn å øke veikapasiteten. For lokaltrafikk og pendling inn til Oslo, er betydelig økt satsing på kollektivtransport, sykkel og gange helt nødvendig for å redusere antallet bilbaserte reiser.
Veiprising er også et virkemiddel som har vist seg effektivt.
Det må også hensyntas at sentrale årer i Oslo-området, som E18 Mosseveien, riksvei 4, riksvei 163 og Ring 3 er planlagt nedgradert. Dette er tiltak som ikke vil lette presset på E6en forbi Abildsø og Manglerud, selv om trafikkstrømmen til og i Oslo kan bli redusert totalt sett som følge av tiltakene.
Bydelen viser også til at E6 ikke bare er en del av hovedveisystemet i Oslo, men også er landets viktigste hovedvei, med betydelig gjennomgangstrafikk til/fra resten av Norge og utlandet.
Nå kommer de nye bomstasjonene - skal være ferdig til 1. juni
En stor del av trafikken er godstrafikk, som forventes å øke med 40% frem mot 2030, og det er uholdbart at denne trafikken går i dagen gjennom tett befolkede områder og medfører store miljøutfordringer som støy, luftforurensning etc. I tillegg umuliggjøres videre byutvikling i nærområdene.
Bydelen er svært bekymret over at kommunen sentralt opprettholder krav om at kapasiteten i prosjektet må reduseres, i strid med SVRØs klare uttalelser. Dette vil kunne føre til forsinket fremdrift.
Ettersom E6 for øvrig er godt utbygget, vil en «struping» av trafikken i tunnelen føre til store kødannelser i begge retninger.
I dag måles svært ofte svevestøv over akseptabelt nivå, og dette vil føre til betydelig økte utslipp, støy og forsøk på uønsket omkjøring, til stor belastning for lokalmiljøene.

Vegvesenet advarer: - Krav fra byrådet i Oslo vil føre til mer kø og mer forurensning
Bydelsutvalget ønsker at Oslo kommune bidrar til en konstruktiv løsning, slik at vi får en god, helhetlig løsning for både lokal-, gods- og gjennomgangstrafikk, og som både oppfyller nasjonale, kommunale og lokale målsettinger om trafikkutvikling, klima og bomiljø.
Bydel Østensjø anser E6 Oslo Øst/Manglerudtunellen som et viktig klimatiltak, både for bydelen, for Oslo og for østlandsområdet generelt.
Prosjektet avhjelper miljø- og klimautfordringer som ikke fullt ut kan løses av tiltakene referert over. Vi mener derfor at E6 Oslo Øst/Manglerudtunellen skal gjennomføres innenfor de fastsatte tidsrommene.
Bydelsutvalget mener at faggrunnlaget for ny klimastrategi i liten grad avveier klimagasskutt mot øvrige utfordringer kommunen står overfor. Vi håper dette ivaretas bedre i den endelige utgaven.
Kristin Sandaker, Leder av bydelsutvalget i Østensjø, AP
Erling O. Turtum, Leder Østensjø AP