Gå til sidens hovedinnhold

Jentene får bedre eksamensresultater enn guttene

Artikkelen er over 1 år gammel

Jenter får i snitt bedre karakterer på eksamen enn gutter. I grunnskolen er forskjellen størst i norsk og minst i matematikk.

NTB: Foreløpige eksamensresultater for grunnskolen og videregående skole er nå offentliggjort av Utdanningsdirektoratet.

I grunnskolen fikk elevene i gjennomsnitt karakteren 3,5 i norsk hovedmål og 3,1 i norsk sidemål. Snittet i engelsk var 3,7, og i matematikk var snittet 3,6.

I fjor var tilsvarende tall 3,6 i norsk hovedmål, 3,4 i norsk sidemål, 3,7 i engelsk og 3,6 i matematikk.

Ettersom eksamensoppgavene er ulike fra år til år, påpeker Utdanningsdirektoratet at det er normalt med noe variasjon i karaktergjennomsnitt og karakterfordeling. Resultatene er derfor ikke direkte sammenlignbare fra år til år.

Jevnere i matte

Jentene oppnår i snitt bedre karakterer enn guttene. Til eksamen i norsk hovedmål og norsk sidemål i grunnskolen får jentene i snitt 0,6 karakterpoeng høyere enn guttene.

Også i videregående får jentene i snitt høyere karakterer enn guttene. Størst er forskjellen i faget sosialkunnskap, hvor jentene får 0,6 karakterpoeng mer enn guttene.

I matte og realfag gjør jenter og gutter det mer jevnt. I praktisk matematikk for påbygging til generell studiekompetanse får guttene 0,3 karakterpoeng mer enn jentene, mens jentene får 0,4 karakterpoeng mer enn guttene i matematikk for samfunnsfag (S2).

Små endringer

I videregående opplæring har det vært små endringer i karaktersnittet fra i fjor. I løpet av de siste fem årene har likevel snittkarakterene på eksamen økt for mange av fagene. Størst har endringen vært i matematikk for samfunnsfag (S1). I dette faget har gjennomsnittskarakteren økt fra 2,8 i 2015 til 3,3 i 2019.

– Det er små endringer og det er gode nyheter. Stabile resultater viser nemlig at eksamen ligger på omtrent samme vanskelighetsnivå som tidligere år, sier statssekretær Julie Midtgarden Remen (H) i Kunnskapsdepartementet.

Den foreløpige karakterstatistikken omfatter ikke resultater fra klagebehandling. Endelige resultater kommer til høsten.

Les også

Sjekk om du kom inn på videregående

Les også

Celine (21) lurer på hvorfor ikke flere gjør som henne for å oppnå boligdrømmen: – Jeg har ikke angret et sekund!