Gå til sidens hovedinnhold

Jubileumsfest på Lambertseter med Dagsrevyen på slep

Innsendt

Med et forventningsfylt smil kom hun anstigende. Inne på Lambertseter gård ventet 16 av hennes elever fra klasse 7Ag, klare for feire hennes 90-årsdag og sitt eget jubileum: 60 år siden skoleslutt. Agnes Husbyn ble kveldens dronning denne siste fredagen oktober.

Markeringen ble dekket av Dagsrevyen. De samlet stoff til «Lørdagsgjesten», som sendes 6. november. Gutta var klare for å feire seg sjøl og en gammel-ung dame i toppslag.

Gutta skulle egentlig feiret 60-årsjubileet sitt i fjor, kombinert med Agnes’ 90-årsdag. Men koronaviruset gruset det hele. Nå var tiden endelig kommet. Agnes tok plass ved enden av et veldekket bord, festgeneral Thor Nilsson ønsket velkommen og holdt en akkurat passe kort hovedtale hvor han lot kjærligheten til «frøken» piple frem fra setningene. Deretter fikk Agnes overrakt en spesiell plakat med en del funfacts og fakta om hennes samfunnsengasjement og innsats for de enslige. Hun fikk også et bilde av forsiden på lokalavisa fra Levanger slik den så ut 15. april 1930, dagen etter at hun ble født.

Sangpedagogen, kordirigenten og musikkelskeren måtte deretter høre gutta synge «Endelig! Vi jubilerer!» med en slik kraft og musikalitet at hun skjønte at litt hadde de lært i sangtimene.

Hun kvitterte for all denne oppmerksomheten med en velformulert oppsummering, krydret med humor og følelser. Så satt hun, lyttende, mens alle gutta i tur og orden fortalte henne hva de hadde gjort etter skoletida, hvor mange barn og barnebarn - og oldebarn - de hadde fått og hva skoletida med henne hadde betydd.

I april 1940 kom krigen så å si hjem til henne. Hun var ti år og bodde i Nord-Trøndelag, rett ved Hegra Festning. Der klorte norske soldater seg fast og holdt fortet helt til 5. mai, før de måtte gi etter for overmakten, som de siste i Norge. Agnes var overlærerens datter og fikk skole inn med morsmelken.

I 1953 tok hun eksamen på Levanger lærerskole og dro til Lambertseter, den splitter nye drabantbyen. Skolen var knapt ferdig, men barna var klare til å fylle paviljongene. Agnes fikk en førsteklasse med 41 gutter og jenter. Lærerrom fantes ikke, all mat måtte spises utendørs. Etter kort tid ble klassen delt, og gutta kom i egen klasse, jentene fikk sin. Agnes fikk gutteklassen. Gutta visste ikke da hvor heldige de var. Hun fulgte gutta sine hele veien til siste skoledag i 1960.

Den tidligere generalsekretæren i Ensliges landsforbund kunne bare nyte stemningen denne fredagskvelden og vissheten om at hun hadde vært en fin reservemor for sitt første kull elever.

Innslaget i Lørdagsrevyen kommer 6. november.