Gå til sidens hovedinnhold

Kan du lokalhistorien til Holmlia?

Innsendt

Det er mange som umiddelbart tenker - det er vel ingen spesiell historie utover at det er en drabantby? Så feil kan man (heldigvis) ta.

Arnfinn Nygaard skrev boken "Om Holmlias historie" i 1990. Den mer enn 130 siders boken inneholder historie fra de eldste tidene frem til den store utbyggingen av Holmlia på 70-tallet.

Hvem skulle trodd at nettopp dette området hadde en rik og spennende historie? For det har nemlig Holmlia! De to gamle gårdene her, Aas og Holm, ble ryddet i høymiddelalderen. I denne boken kan du bli med Bjørn Bonde på bytur i 1322. Du får høre om borgermesteren som drev handel med erkebiskopen sjørøvere og byttet til seg Aas gård med kongen i 1562. Du får høre om storbonden Lars Christiansen på Aas og "Mor Ravnåsen, Ola Lia, originalen "Sola" og mange, mange flere.

Ideen til boken fikk han som følge av hans kontakt med Søndre Aas gård. Som nyinnflyttet i menneskevrimmelen på Holmlia var han, som de aller fleste andre her, en fremmed uten tilknytning og røtter.

Dessverre har byplanleggerne ikke vært nådig mot historien her på Holmlia. Lite står igjen som kan fortelle oss innflyttere om det som var. For mange av oss som har flyttet inn i det "nye Holmlia" er Søndre Ås gård en uvurdelig verdi i nærmiljøet.

Forfatteren forteller:

"Det er mitt ønske at denne boka om Holmlias historie kan bidra til å øke lesernes glede over et besøk på gården - og kanskje enda viktigere - gi Holmlia en historie som kan bidra til å gi oss som bor her "røtter" og en følelse av tilhørighet. Dessuten håper jeg boka kan være til glede for dem som har vokst opp og bodd på Holmlia før den store utbyggingen."

"Om Holmlias historie" er en bok om de mennesker som har eid, leid, bodd og arbeidet i det området som i dag kalles Holmlia, - fra middelalderen og fram til "det nye Holmlia".

Et 2. opplag ble trykket i 1999, men i mange år nå har boka kun vært tilgjengelig på bibliotekene. De opprinnelige trykkplatene kom bort i forbindelse med at det tidligere trykkeriet Norbok AS ble avviklet og har vanskeliggjort nye opptrykk. Etter stadige etterspørsler etter boken besluttet man å digitalisere, scanne boken og trykke et nytt opplag i vanlig innbundet bokformat. Det er fortsatt mange som foretrekker å bla i en vanlig bok.

3. opplaget gjøres i samarbeid med parkforlag.no og holmliahistorie.no. Den nyopptrykkede boken inkluderer noen ekstra sider med rettelser fra originalutgaven og en forfriskende fargemarg til hvert kapittel.

Julegave i år?