Kan vi prate om sex?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er mange som har en mening om seksualitetsundervisningen i Norge. Noen av oss gikk ut av ungdomsskolen for 15 år siden og noen av oss er 15.

Misnøyen blir ofte rettet mot regjeringer vi har eller har hatt, men faktum er at skolen ikke er i stand til å konkurrere mot sosiale medier og andre kommersielle flater som vi har rundt oss 24/7. For mens vi diskuterer når seksualitetsundervisningen burde startet, har den for lengst fått god fart på en rekke uformelle arenaer.

Når vi snakker om sexundervisningen handler dette ikke bare om penis, vagina, kondomer og p-piller. Det handler om alt ved kropp, intimitet, fysisk kontakt, nærhet og ja, kjærlighet. Bevissthet rundt dette er avgjørende for å utvikle et sunt forhold både til vår egen kropp, seksuelle helse og våre grenser.

Ta et eksempel: I erklæringen til det Arbeiderparti-ledede byrådet i Oslo står det at “Byrådet vil tilby gratis prevensjon til alle under 16 år”. Mange voksne og eldre får hakeslepp når de leser dette. Hva skal 12- og 13-åringer med prevensjon, liksom? Dårlig tilgang på prevensjon bidrar ikke til at ungdom debuterer senere, det bidrar bare til at flere ungdommer har utrygg sex.

På ungdommens bystyremøte i Oslo i 2019, handlet to av fem saker som ble vedtatt om seksualitetsundervisning og god tilgang på prevensjon. Dette viser at det er bred tverrpolitisk enighet blant ungdommer om at tilgang på prevensjon og god seksualitetsundervisning er betydningsfullt for livet videre.

En type “seksualundervisning” mange tyr til - eller blir eksponert for - i mangel på noe bedre er pornografi eller sosiale medier. Det gir mange unge et feilaktig og urealistisk syn på sex og kropp, og kan føre til svakere bevissthet rundt grensesetting og samtykke.

I en undersøkelse av Bufdir kommer det fram at 15% av barn har opplevd en eller flere former av seksuelle overgrep før fylte 18, og at 3 av 10 seksuelle overgrep mot barn og unge er utført av andre barn og unge. Disse tallene er skremmende, og viser hvor viktig det er å både heve kompetansen og sikre informasjonsflyt.

Dagens informasjon hentes fra nettet og da særlig sosiale medier. På TikTok deler noen unge gutter hva de liker i senga og på samme plattform viser noen av jentene hvordan de former kroppen for å vise det gutta vil se - og vica versa. Vi vil ikke fordømme dette, men vi vil at all ungdom skal ha tilgang til kunnskap i trygge rammer der ingen dømmer deg.

Ungdom trenger ikke moralpoliti og sosial kontroll, men trygge voksne de alltids kan henvende seg til. Da må det være tillatt å prate om sex - selv om du er “for” ung i noens øyne.

Ella Fyhn (15), leder i Nordstrand AUF
Kamzy Gunaratnam (32), nestleder i Oslo Arbeiderparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags