Gå til sidens hovedinnhold

Karlsrudspillet - Stor-Oslo Eiendom høyner med en tåre

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Erlend Ramnefjell blir i Nordstrands blad intervjuet om sine og Stor-Oslo Eiendoms investeringer og forteller en tårevåt historie. En historie om hvordan hans ønsker om å tjene masse penger på å «utvikle» Karlsrud kanskje ikke skjer, fordi Plan- og bygningsetaten ikke forstår at det hele er en byttehandel. Han og hans investorer må få lov til å bygge høyt og tett for å selge dyrt og eksklusivt og da må vi som bor her, Plan- og bygningsetaten og alle andre som skaper krøll bare roe oss ned og være takknemlige for at noen tar grep for å tilføre noen etterlengtede «kvaliteter». I kjent stil så er det en investor med gode ønsker om å bedre livet til alt og alle, og en treg og vrang kommunal etat og brysomme folk som sier de ikke ønsker skyhøye bygg midt i et boligfelt. Dette er jo selvsagt bare sprøyt. Alle som tenker seg om ser gjennom dette.

Stor-Oslo eiendom er en bulldoser av en pengefabrikk som har som formål å sope inn penger på å «utvikle» eiendommer slik at de får enda mer penger i kassa. De foreslo bygg på 8, 10 og 14 etasjer på Karlsrud. Til sammenlikning er de fire høyblokkene spredt rundt på Lambertseter på 13 etasjer. Utbyggerne spekulerer i opinionen og hvordan prosjekter endelig ser ut, og går ut høyt for så å kunne si at de har moderert seg og at det derfor har bøyd av og hørt på folket. Ramnefjell sier de har gått «vesentlig ned i volumer og høyder», men det er jo kun fordi de i utgangspunktet hadde noen helt hårreisende ideer som de visste ikke kom til å gå. Spekulantene vet å spille. By høyt, si du er samarbeidsvillig og hører på de som sier deg imot, så får du kanskje de 6 etasjene du realistisk hadde tenkt. Samme strategi kjører alle sørover mot Lambertseter senter, tårn på 19. etasjer? Et slikt første utspill i en forhandling "forankrer" diskusjonen og da virker 10 etasjers tårn ikke så urimelig.

Heldigvis har noen kloke hoder, både blant naboer og i kommunen, sett at det må større perspektiv til i denne saken og byggene Stor-Oslo Eiendom ville fornye har blitt innlemmet i den store områdereguleringen Karlsrud-Lambertseter. Den tar tid, som den bør gjøre, fordi de som skal bestemme hvordan det skal se ut her i fremtiden er ikke kortsiktige investorer som kjøpte eiendommer for få år siden for å «utvikle dem», men vi som bor her, har valgt dette området for våre barns oppvekst, vi som spiser, sover, leker og leveri dette nabolaget. Og vi lar oss ikke true av at hvis de ikke får bygge 8 etasjer på Karlsrud så kan vi bare ha det så godt.

Det kan hende at Ramnefjell og hans kompanjonger også må stikke fingeren litt i jorda og få med seg hva som skjer rundt dem. Oslo kommune arbeider for å gi mer makt til dem som blir påvirka av en utbygging, ikke mindre. I den vedtatte kommuneplanen er det satt mål om at Oslo skal være en foregangskommune for medvirkning (s. 70-72) til og med! Og selv om Plan- og bygningsetaten er blitt mye bedre og flinkere til å sørge for at innbyggerne blir både spurt og hørt, så skal de til og med bli enda bedre. PBE har nå egen medvirkningskoordinator og satser på å gjøre folkets stemme bedre hørt i alle plansaker. En pengemann som har eid ei tomt i nesten tre år kan spille oppgitt og misforstått så mye han bare vil i avisene, men nå blåser vinden andre veien og vi skal være med å forme vårt nabolags fremtid!

Les også

Eiendomsutvikler mener Plan- og bygningsetaten er for lite ambisiøse på Karlsrud og Lambertseter: – Man risikerer at områdeutviklingen vil stå stille i nye 25 år