Kiwanis er en internasjonal humanitær organisasjon av frivillige som aktivt arbeider for barn og unge. Kiwanis Club Oslo Syd er en lokal klubb i Bydel Søndre Nordstrand, og i lokalmiljøet i bydelen deler vi ut 25.000-50.000 kroner hvert år til støtte for enkeltpersoner, prosjekter og andre gode formål for barn og unge.

Kiwanisdukken er en terapidukke vi i Kiwanis leverer gratis til alle sykehus som har et mottaksapparat for dette. Fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Dette har vi gjort siden 1994 og vi har levert cirka 130.000 terapidukker.

I Kiwanis Club Oslo Syd, har vi en dyktig dukkeambassadør, Inge-Lill Svendsen. Hun har god kontakt med barnehagelærer Pernilla Dahlborg som fordeler dukkene til de seks avdelingene på Rikshospitalet. Inger-Lill leverer jevnlig mellom 100 og 200 dukker, tilsammen 700-900 dukker i året.

Barna får ofte dukkene ved innleggelsen samtidig som de får informasjon fra sykepleierne om prosedyrer de skal igjennom. Det er en fordel å kunne forklare barn så konkret som mulig og da er det fint å ha Kiwanisdukken til å vise på. I tillegg til dukken får de en liten koffert med diverse sykehussaker som de kan leke med hvis de vil. Barna kan også vise på dukken hvor det gjør vondt så det kan bli lettere å snakke om smerte og følelser

På avdelingene er det også et lekerom. Dette er en viktig pedagogisk virksomhet på barneavdelingen. Leken er med på å styrke barnets psykiske og fysiske helse og lekerommet er et fristed fra å snakke om sykdom med mindre barnet tar initiativ til det. Mange barn leker med dukkene på lekerommet sammen med barnehagelæreren som kan hjelpe barnet med å bearbeide opplevelser fra sykehusoppholdet.

Dukkene er enkle, hvite vattdukker med øyne og munn og litt sykehusutstyr tilpasset den enkelte pasienten når barn får dem utlevert. På lekerommet kan de også brukes til formingsaktiviteter så de får ofte klær, hår osv.
Barn som er pårørende får også utdelt dukker.

Kiwanisdukken lages av allergifritt og brannhemmende materiale. Dukkene lages i dag på vernede bedrifter rundt i landet, som den vår klubb benytter, Viuno AS, utenfor Fredrikstad.