Det er på tide å lytte til folk på Nordstrand.

Sist uke møtte over hundre personer opp i bydelsutvalget på Lambertseter for å si sin mening og fortelle om frykten og fortvilelsen de lever med: Må de virkelig flytte fra hjemmet sitt? Må de akseptere å måtte betale en million kroner samtidig som de må avgi tomt? spurte flere.

Praksisen med å sende regninger for fortau til naboer av utbyggingstomter, er så hjerteskjærende og urimelig at den har samlet politikerne til felles kamp. Alle er enige om at dette må ta slutt. Alle har siden før valget i fjor ristet på hodet over praksisen til Oslo kommune. Støtten naboene møtte av sine nærmeste folkevalgte denne kvelden rørte dem. På samme måte som det tydelige budskapet fra naboene rørte politikerne.

Det er på tide å lytte til lokalpolitikerne i Bydel Nordstrand.

«Sjelden har jeg sett at kommunen har behandlet enkeltinnbyggere med så totalt urimelige og til dels unødvendig krav som i disse tilfellene,» sier Høyres Stian Haraldsen. «Vi må si det tydelig til alle våre partikolleger på Rådhuset. Ta forslaget til følge og sørg for at ingen på Nordstrand nå skal ligge søvnløse lenger,» sier Lars Petter Solås i Frp.

Det er sterkt og godt å se at politikerne våre nærmest kappes om å vise handlingskraft. Forventningen til at de vil lykkes på Rådhuset er stor. Alle er tross alt enige om at dagens praksis er urettferdig.

Det er på tide å lytte til rettsvesenet.

Fredag tapte Oslo kommune på alle punkter i en ankesak i lagmannsretten. Kommunen krevde opparbeidelse av kjøresterke veiskuldre med asfalt, i tillegg til seks meter kjørebane og fortau på Røa. Det er denne type krav som er sendt til naboene på Nordstrand. Lagmannsretten mener opparbeidelseskravet går utover den maksimale effektive veibredde kommunen kan pålegge i henhold til plan- og bygningsloven. Oslo kommune har i skrivende stund ikke bestemt seg for om de vil anke og dommen er ikke rettskraftig.

Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen har tidligere sagt til Nordstrands Blad at hun forstår frustrasjonen til naboene. Samtidig har hun også gitt beskjed om at hun, med dagens ordning, ikke ser noen mulighet for hvordan naboene skal slippe unna kravene uten at kommunen overtar hele veiutbyggingen. Det mener hun vil bli dyrt for bykassa.

For å si det sånn, det er betraktelig dyrere for en privatperson.

Kjære Oslo kommune: Det er på tide å lytte. Ta vare på folka deres. Ingen beboere fortjener å bli behandlet på denne måten.

Les også

Millionkravene på Nordstrand