Det staselige juletreet som skaper magisk stemning i desember mister fort glansen når kalenderen har bikket et nytt år. Mange rydder vekk julen allerede 1. januar mens noen holder fast på jul frem til 13. dag jul som er 6. januar. De mest ihuga juleelskerne kan insistere på at julen varer frem til 20. dag som var gammel nordisk skikk.
Uansett – har du gått for den gode gamle «ekte» juletrevarianten kan det hende det begynner å miste sin glans nå.
Da er det godt å vite at du kan levere det helt gratis, og like ved der du bor, til Oslo kommune. De samler inn trær fra lokale hentepunkter hvert år og i 2023 samler de inn juletrær fra 9.–14. januar. For bydelene i sør, Nordstrand, Østensjø og Søndre Nordstrand, er det primært henting torsdag 12. januar, fredag 13. januar og lørdag 14. januar.
Søk opp din adresse og finn ditt nærmeste hentepunkt og tid her.
Husk å ta av pynten!
Det er hentesteder i hele Oslo, 1030 hentesteder totalt. Oslo kommune oppfordrer deg til å legge ut juletreet så tett opp mot hentetidspunktet som mulig, gjerne kvelden før. Dette fordi kommunen vil unngå at det ligger store hauger med trær rundt omkring i lang tid, som kan være til hinder for biler og folk, og som kan skape brannfare.
Trærne må leveres uten pynt, potte, netting eller annet som ikke hører et naturlig tre til.
– Vi er alltid opptatt av at hage- og parkavfall skal være rent: ingen plast eller andre fremmedlegemer, forteller Jørgen Bakke Fredriksen, kommunikasjonsrådgiver i Renovasjons- og gjenvinningsetaten.
Det er fordi dette avfallet skal komposteres og bli til jord.
– Vi har ingen mulighet til å fjerne pynt og liknende fra trærne før de går i kvernen. Og folk er flinke til å følge instruksjonen, vi ser ikke mye av det i juletreinnsamlingen.
– En og annen tuja
– Benytter folk seg av sjansen til å kvitte seg med noe annet avfall i samme slengen også?
– Nei, det er sjelden vi ser noen kaste noe annet enn juletrær. En og annen tuja har vel dukket opp, men de kan vi jo også ta med oss hvis det er det om å gjøre. Men andre typer avfall må vi la ligge – det må folk levere på vanlig måte til en gjenbruksstasjon, sier Fredriksen.
– Hva er det rareste dere finner i disse haugene med trær?
– Jeg kjenner ikke til noen store overraskelser. Men vi hadde jo en sak på Nordstrand i fjor hvor noen hadde lagt fra seg et ekstra stort og beskåret juletre. Stammen var mye tykkere enn noe vi kan behandle, og så vidt jeg husker viste det seg at treet kom fra torget på Sæter eller liknende?
Dette treet viste seg ganske riktig å være juletreet på Sæter Torg, noe Nordstrands Blad også omtalte i fjor.

Her endte juletreet på Sæter Torg: – Beklager dypt
– Vi lot stammen ligge, og etter noen dager var den borte. Den ble nok til ved.
Her kan du levere selv
Folk flest er flinke til å levere trærne riktig, forteller Fredriksen. Men det hender folk legger ut treet etter at innsamlingen er over.
– I fjor var det av en eller annen grunn ekstra mange trær som ble lagt ut etter innsamlingen, og det vil vi helst unngå i år. Det stjeler mye ressurser fra oss når vi hele tiden må ut og jage enkelttrær som ligger her og der.
Juletrær ligger henslengt i gatene etter leveringsfristen: – Ser ikke ut, sier nabo på Nordstrand
Hvor mange trær kommunen vil samle inn i år, er vanskelig å spå, sier Fredriksen.
– De siste årene har tallet vært høyere enn tidligere, og vi antar at covid var en viktig årsak. Mange feiret jul hjemme i stedet for å reise bort. Denne julen var jo tilnærmet normal igjen, så det blir spennende å se om det påvirker antallet trær.
Hvis innsamlingstidspunktet ikke passer for folk, så må de rett og slett ta ansvar for treet sitt selv, forteller Fredriksen.
– Vi tar gjerne imot på gjenbruksstasjonene.
Hvis du ikke rekker fristen eller vil beholde treet litt lenger, så kan du levere til en gjenbruksstasjon som tar imot hageavfall. Disse finner du på Grønmo, Haraldrud, Smestad, Grefsen og Ryen.
